Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 02.01.2023. 07:30

Dva načina uzgajanja rasada batata - koji birate?

Krtolama je potrebna voda, toplota i svetlost. Sadnja se obavlja u drugoj polovini maja.

Foto: Depositphotos/Rocklights
  • 312
  • 70
  • 0

Batat je tropska biljka koja formira puzajuće izdanke duge jedan do pet metara, a krtole mogu biti teške od 200 gr do tri kilograma. Njihova boja je ljubičasta, bela, krem, roza, crvena ili narandžasta. Cenjen je u pripremi slanih i slatkih jela. Od njega možemo da pripremimo hranu za bebe, a zbog niskog glikemijskog indeksa često ga koriste dijabetičari.

Ima dugu vegetaciju i potrebna mu je toplota. Zbog toga se uzgaja rasad koje zatim sadimo na otvoreno u maju, kada prođe opasnost od kasnog mraza. Pri temperaturi ispod 10ºC prestaje da raste.

Uzgajanje rasada može da se obavi na dva načina: pomoću tegle napunjene vodom i u supstratu. Koriste se zdrave krtole teške između 100 i 200 gr koje sadimo krajem januara, u februaru i početkom marta.

Uzgajanje pomoću tegle i vode

Najrasprostranjeniji način uzgajanja rasada je pomoću staklene tegle napunjene vodom. Osim tegle i vode, biće vam potreban batat, čačkalice. Idealno mesto je prozorska daska na južnoj strani kako bi imao dovoljno svetlosti. Prostorija mora biti topla, da se zagreva. Prozor iznad radijatora ili pored peći je odličan za ovu namenu.

Na jednom komadu se može formirati pet do 10 mladih biljaka  (Foto: Aleksandra Kovačević Damjanov)

U teglu naspite vodu da je batat donjim delom uronjen, a jedna trećina treba da je iznad tegle. To ćete postići pomoću čačkalica koje se zabodu u krtolu i postave se na rub posude. Prema gore okrenite deo sa okcima iz kojih će se razviti mlade sadnice. Vodu redovno nadopunjujte.

Kako bi sprečili propadanje obratite pažnju na kvalitet vode i po potrebi obavite dezinfekciju krtole kao kod krompira. Na jednom komadu se može formirati pet do 10 mladih biljaka koje odvajamo kada dostignu visinu od 10 cm i sadimo kako bi se ukorenile. Batat ostavimo u tegli, jer se mogu probuditi uspavani pupoljci i dati još sadnica.

Sadnja u supstrat

Za sadnju će vam biti potrebni posuda i supstrat za rasad. Supstrat možete sami napraviti od zemlje, humusa i peska u odnosu 1:1:1 koji dezinfikujete u zagrejanoj rerni na temperaturi od 150ºC.

Batat iz rasada - sadnja na otvorenom polovinom maja

U plitku posudu, dubine do 20 cm, stavimo sloj supstrata, a zatim redamo krtole koje prekrijemo tanjim slojem vlažnog supstrata ili peska.

Sadnja se obavlja u drugoj polovini maja, a potrebno ih je pre toga kaliti kako bi bile otpornije na spoljne uslove.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat ili slatki krompir je višegodišnja kultura koja pripada porodici Convolvulus (Convolvulaceae). Potiče iz Srednje i Južne Amerike. U Evropi je do nedavno bio relativno... Više [+]

Tagovi

Batat Sadnice batata Rasad batata Uzgoj Rasadnička proizvodnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.