Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivi buketi
  • 28.09.2020. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Ideja jestivih buketa stigla iz Rusije u Srbiju

Jestivi buketi bili su ideja koja je više trebalo da bude hobi, ali je sada postala stil života. To nije samo biznis već i moja misija da svoje iskustvo iz Rusije prenesem i drugima koji žele da probaju nešto drugačije i kreativno, objašnjava Ija Mekejeva.

Foto: Ija Mekejeva
  • 773
  • 43
  • 1

Kada govorimo o buketima, svi se uglavnom vezujemo za različite bukete i aranžmane cveća. Međutim, na radost gurmana i onih koji uživaju u hrani, u našoj zemlji postoje i 'jestivi buketi'. Ideju i tehniku pravljenja u Srbiju je donela Ruskinja Ija Mekejeva koja se pre nekoliko godina doselila u Novi Sad.

U ovaj vojvođanski grad došla je kod prijatelja u goste i ostala. To je, kaže, bila ljubav na prvi pogled, a sa njom su došli i ovi vrlo specifični buketi. U Rusiji je radila kao ekonomista u banci, a pravljenjem jestivih buketa ispunjavala je svoje slobodno vreme i time pronalazila način da izrazi svoju kreativnost.

Zdrava hrana nije skupa, ako je sezonska i domaća?

"Kada sam se udala i ostvarila se kao majka, dosta vremena sam posvetila suprugu i deci, a bukete sam nastavila da pravim u slobodno vreme. To je bila ideja koja je više trebalo da bude hobi, i tako je i krenulo sve to, ali je sada postalo stil života. To nije samo biznis već i moja misija da svoje iskustvo iz Rusije prenesem i drugima koji žele da probaju nešto drugačije i nauče da naprave pravi spoj mirisa i ukusa, dobrih i domaćih namirnica", objašnjava naša sagovornica.

Pravi vojvođanski!

Bukete pravi od različitog povrća i voća, ali i od drugih prehrambenih proizvoda. Voćni buketi sadrže i domaće voće poput jabuka, krušaka, ali i egzotične vrste kao što su kokos, kivi. Uglavnom bira sezonske namirnice. Od onih sa povrćem posebno ističe bukete sa paprikom, a među krupnim crvenim paprikama mesto pronađu i ljute. Posebno tražen buket je 'pravi vojvođanski'.

Mekejeva bira sezonske namirnice, a najviše ističe bukete sa paprikom

"Taj, pravi vojvođanski, specifičan je po suhomesnatim proizvodima i prerađevinama od mesa. Obavezno sadrži kulen, kobasicu, slaninu, pršutu, šunku. Bude i domaćih kifli, čvaraka. Moram da naglasim da svaki buket bude prošaran cvećem koje daje posebnu notu svemu i veoma je lepa dekoracija. Svakako, od sezone zavisi šta će se tačno naći u buketu."

Ovaj buket uglavnom je namenjen muškarcima i kao takav poklon ga najčešće i poručuju kupci.

Uvek nešto novo i drugačije

Mekejeva svakog dana odlazi na pijacu i od domaćih proizvođača kupuje sveže voće, povrće, meso i suhomesnate proizvode.

"Kada se nađem na pijaci i vidim šta je u ponudi stvaram i ideju oko novog buketa. Inspiraciju pronalazim i u prirodi. Uvek probam nešto novo i drugačije", napominje naša sagovornica.

Posebne emocije za drage osobe

Komentarišući rusku i srpsku kuhinju, kaže da smo po pitanju hrane i kulture veoma slični, ali da ima malo razlike kada je reč o ovim buketima. Izgled buketa, takođe, pretežno zavisi i od zahteva samih kupaca. Svaki pravi po porudžbini ali klijenti su, dodaje, veoma otvoreni za saradnju i prepuštaju se Mekejeovoj mašti i kreativnosti.

"Zajedno dođemo do krajnjeg rezultata. Biramo namirnice i dogovaramo se oko kombinacije. Jestivi buketi su poseban poklon, to je neka posebna emocija. Ja uvek kažem da mi ne pravimo bukete već stvaramo posebne emocije koje prenosimo dragim osobama i koje ostaju zauvek upamćene."

Sa kupcima bira namirnice i dogovara oko kombinacije

Potražnja za ovim novim trendom koji je naša sagovornica prenela iz Rusije u Srbiju je velika, a toliko interesovanje, kaže, nije očekivala. Njeni kupci, pretežno su žene koje žele da iznenade članove porodice, prijatelje, supruga, drage ljude.

"Žene više poručuju, one su malo hrabrije u ovom smislu, više su otvorene za nešto novo. Uglavnom se odlučuju za bukete od voća. Međutim, kada poklanjaju bratu, suprugu, kolegi, to je pravi vojvođanski", navodi Ruskinja u Srbiji.

Iako muškarci ove bukete kupuju u manjoj meri, oni su, napominje naša sagovornica, više posvećeni poručivanju i mnogo detaljniji.

Radionica za zainteresovane

Osim velike potražnje, javilo se i veliko interesovanje žena koje žele da same nauče tehniku pravljenja jestivih buketa i to ne samo u Novom Sadu već i u drugim gradovima Srbije.

Ija Mekejeva, koja je završila nekoliko obuka i kurseva, odlučila je da svoje znanje podeli sa njima i pokrenula onlajn školu u okviru koje polaznice pohađaju radionice "Jestivi buketi".

"Ja sam to naučila u Rusiji, ali i dalje učim jer se tehnika razvija te želim da i moje znanje ide u korak sa napretkom ove veštine, a da ujedno sve to mogu da prenesem i mojim učenicama. Sada u većini gradova u Srbiji postoji bar jedna žena koja je naučila da pravi jestive bukete, ali moje polaznice su i iz Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i takođe i sa drugih kontinenata odnosno Australije."

Ija je tehniku pravljenja naučila u Rusiju, ali je i dalje usavršava

Radionice traju dve nedelje i kroz video susrete naša sagovornica se trudi da do najsitnijih detalja pokaže kako se ovakav buket može napraviti.

"To je sasvim dovoljno vremena da nauče da naprave svoj prvi buket. Kasnije, naravno, dalje se usavršavaju i napreduju. Veoma sam srećna kada znam da sam uspela da pomognem drugima da uspeju u ovom biznisu i nauče nove kreativne stvari. To je jedan od najlepših delova ovog posla", zaključuje Mekejeva.


Tagovi

Jestivi buketi Povrće Voće Suhomesnati proizvodi Ija Mekejeva Radionica


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]