Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 21.09.2020. 18:00

Kako gajiti gljive na talogu od kafe?

Osim klasičnog uzgoja na supstratu, drvetu, mnoge vrste gljiva poput dobro poznatih bukovača, mogu da se uzgajaju i uz pomoć slame i taloga kafe.

Foto: Twenty2Photo (ilustracija)
  • 445
  • 28
  • 0

Talog kafe koji najčešće predstavlja otpad, može biti vrlo koristan, posebno za one koji vole alternativan uzgoj biljaka ili gljiva.  

One su rado i sve više korišćena namirnica, a poseban je osećaj kada ih gajite sami. Osim klasične proizvodnje na supstratu ili drvetu, mnoge vrste gljiva poput dobro poznatih bukovača, mogu se uzgajati uz pomoć slame i taloga kafe.

Kako piše Modernfarmer, potrebna vam je sitno iseckana slama, inokulacijski materijal (spore, micelij) koji se kupuje kod specijalizovanih ili lokalnih proizvođača, ali i na internetu, sveži talog kafe, alkohol (najmanje 70 odsto), posuda za kuvanje, plastična vreća ili posuda, gumice, kuhinjska vaga i cediljka.  

Vaša smesa treba da sadrži oko 70 odsto taloga kafe, 20 odsto slame i 10 odsto spora (micelijum). Za proizvodnju dovoljnu za četvoročlanu porodicu potrebno je 2,3 kg kafe, 0,23 kg micelijuma i oko pola kilograma slame. 

Markovići uzgajaju bukovače uz pomoć lekovite geotermalne vode

Važno je tokom celog postupka sve dezinfikovati kako biste sprečili širenje neželjenih bakterija, a to ćete postići s već navedenim alkoholom. 

Pomešajte smesu

Pre nego što pomešate sve sastojke, dobro je pasterizovati slamu. Uronite je u vrelu vodu i neka tako stoji oko sat vremena. Nakon toga procedite kako bi izbacili višak vode. 

Za 24 sata, dok je talog od kafe još svež, sipajte ga u čistu posudi za mešanje i dodajte slamu. Nakon toga, na to izmrvite spore i sve pomešajte. Smesu stavite u vrećicu ili posudu koju ste namenili za kultivisanje i čvrsto je zatvorite, pa probušite četiri rupe za vazduh.

Toplo i mračno mesto

Stavite vrećicu na toplo i tamno mesto, na temperaturu od oko 25°C. Tamo je držite oko dve do tri nedelje. Tokom tog vremena primetićete kako micelijum oživljava i raste iz smese, pretvarajući je u belo, sve dok ju potpuno ne koloniše. 

Nakon tog vremena, cela vrećica, odnosno posuda u kojoj je smesa, trebalo bi da bude u potpunosti bela. Ako je bilo koje područje zeleno, na taj deo možete da stavite malo soli koja bi trebalo da uništi neželjene mikroorganizme i dopusti dalji razvoj micelija.

Ako je cela vreća ili posuda postala zelena, tada, nažalost, vaš pokušaj nije uspeo. 

Obezbedite vlagu

Vreću ili posudu stavite na mesto gde ima dosta svežeg vazduha, ali i nedirektne sunčeve svetlosti. Vreću treba da prskate s malo vode svaki dan, ujutro i uveče. 

U Srbiji 'stidljivo' niču urbane bašte?

Nakon jedne nedelje ili više, primetićete kako sitne male gljive započinju svoj rast. Tokom sledećih pet do sedam dana one će se udvostručiti. Svakim danom biće sve veće i mesnatije, i kao takve spremne za jelo.

Kada cvet gljive krene da se okreće prema gore, idealno je vreme za berbu i uživanje u plodovima svog truda i rada. 


Tagovi

Gljive Talog kafe Slama Uzgoj Spore Micelij Bukavače


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.