Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolj
  • 26.11.2022. 18:00

Kako obaviti paljenje, a kako šurenje svinja?

Količina i temperatura vode za šurenje zavise od veličine, kategorije svinje, ali i od temperature vazduha.

Foto: Depositphotos/smuki
  • 2.448
  • 105
  • 0

Novembar je mesec kada se tradicionalno organizuje klanje svinja u narodu poznato kao svinjokolj. U ovom periodu ključna je niska temperatura. Nema muva koje bi polagale svoja jajašca na komade mesa.

Kako se klanje svinja obavlja u improvizovanim uslovima i često na otvorenom, treba obezbediti da se ispoštuju osnovni veterinarsko-zdravstveni i sanitarno-higijenski uslovi kako nebi ugrozili zdravlje ljudi, ali i životinje i životnu sredinu.

Kolju se zdrave životinje

U zaklanoj životinji dolazi do rasta mikroorganizama zbog toga se posebna pažnja poklanja higijeni i procesu rada. Kolju se zdrave životinje, najbolje težine oko 90 kg. Nerasti moraju da se kastriraju najmanje dva meseca pre klanja. Nekastrirane jedinke će imati žilavo meso koje će neugodno mirisati

Ponavljamo važnu stvar, klanje treba da bude bez stresa i što brže uz upotrebu sredstava za omamljivanje, pištolja. Preplašene svinje su u grču i posle klanja će slabije iskrvariti što loše utiče na kvalitet mesa.

Svinjokolja: Držite se četiri pravila za kvalitetno i zdravstveno ispravno meso

Koriste se oštri mesarski noževi. Obavezan je veterinarski pregled mesa svake pojedinačne svinje na prisustvo trihinele.

Naoštrite noževe i pazite prste (Foto: M.Pavlović)

Priprema trupa paljenjem i šurenjem

Nakon klanja, kada iskrvari, potrebno je očistiti trup paljenjem ili šurenjem.

Paljenje se obavlja tako što se trup polaže na sloj slame koji se zapali. Čekinje se dodatno uklanjaju manjom količinom slame skupljenom u rukovet koja je zapaljena na jednom kraju. Danas se koriste plinski plamenici ili breneri koji olakšavaju posao. Koža ne sme da popuca pa je zbog toga potrebno voditi računa da nije na svim mestima iste debljine. Nakon što se trup navlaži vrelom vodom, struže se površinski sloj kože pomoću metalnog zvona i tupom stranom noža.

Umesto paljenja, češće se obavlja šurenje zaklane životinje pri čemu treba paziti da voda ne uđe u usta i ranu, jer će tako s vodom u unutrašnjost dospeti štetni mikroorgnizmi koji će ubrzati kvarenje mesa i učiniti ga nebezbednim za ljudsku ishranu. Šurenje se obavlja u koritima, najbolje od nerđajućeg materijala.

Temperatura vode

Količina vode zavisi od veličine i broja svinja, a temperatura od kategorije, da li se kolju prasad ili odrasle jedinke. Izuzetno je važno da se obezbede dovoljne količine vode koja se menja kada se zaprlja. Koliko je topla zavisi i od temperature vazduha kada se obavlja svinjokolj jer hladan vazduh brzo hladi i vodu. 

Kada je ona od 58 do 60 stepeni Celzijusa proces je nešto duži i može da traje do 10 minuta. U slučaju da imamo uslove da vodu zagrejemo na 80 do 82 stepena Celzijusa za prasad i 87 ili 88 stepeni za odrasle životinje proces traje tri do maksimalno pet minuta. Preporučuje se upotreba plivajućih termometara do 100 stepeni Celzijusa kako bi što preciznije izmerili temperaturu. Kada je svinja prljava samo šurenje traje kraće, a voda se češće menja. Dlaka mora lako da se skida s kože.


Tagovi

Svinjokolj Klanje svinja Paljenje svinja Šurenje svinja Temperatura šurenja Vreme šurenja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]