Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštenski alat
  • 21.02.2020. 07:30

Kako očistiti, naoštriti i održavati baštenski alat?

Čistoća baštenskog alata važna je kako njime ne bi preneli korove i biljne bolesti, a čišćenjem ga štitimo od rđe i produžujemo mu vek trajanja.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 2.434
  • 41
  • 0

Baštenski alat treba temeljno očistiti nakon korišćenja, a preporučljivo je čistiti ga nakon svake upotrebe. Radovi u bašti se efikasnije obavljaju ako su alati čistiji, a svaki onaj koji ima vile, lance, noževe ili lopate zahteva redovno održavanje. To takođe uključuje i kosilice, makaze za orezivanje voća i živica, sekire i sl.

Važno je očistiti prljavštinu i rđu

Važan prvi korak je uklanjanje sve prljavštine koja se nakupila na alatu jer se njome prenose korovi i razne biljne bolesti. Takođe, nečistoća privlači vlagu i zadržava je što dovodi do brže korozije (rđe) metala. Ako alat ima pokretne delove, treba ih pre čišćenja rastaviti. Žičanom četkom očistiti prljavštinu te rđu sa svih metalnih površina, a za uklanjanje tvrdokorne rđe možete koristiti čeličnu vunu, dok na većim alatima možete upotrebiti i brusni papir. Nakon toga, treba ga temeljno osušiti kako bi se sprečilo nakupljanje vlage. Možete da ga prebrišete peškirom, krpom ili ostavite da se osuši na suncu.

Poliranje drvenih ručki i metala

Drvene ručke je potrebno ispolirati brusnim papirom srednje jačine što će pomoći u uklanjanju oštećenog sloja i 'zakinutih' delova, ako ne želite da se povredite na iverje. On se može koristiti i za uklanjenje rđe koja je možda ostala na pukotinama i površini, a njime može da se polira i metal. Nakon završetka brušenja treba obrisati sve ostatke s metala ili drva na alatu te ih nauljiti. Metalne delove nauljiti s nekim mašinskim uljem, a za drvo se može koristiti laneno.

Oštrenje alata važno za održavanje njihove funkcije

Nakon čišćenja i poliranja važno je naoštriti alat. Prilikom oštrenja treba zadržati izvorni ugao ili nagib. Za oštrenje makaza se može koristiti brus na način da se ukošena strana oštrice trlja prema brusu i zakrivljenim pokretima trljati oštri ugao oštrice prema brusu. Važno je oštriti alate na kraju svake sezone kako biste ih dugo održavali u funkciji, a ako to niste obavili na kraju prošle sezone možete i pre početka nove.

Kakve makaze za rezidbu je najisplativije kupiti?

Za oštrenje motika, vila za rastresanje zemlje i lopata koristi se električna, najčešće hobi brusilica ili ručna srednje gruba do gruba turpija. Dok se oštre noževi, ne preporučuje se korišćenje ulja. Ono se koristi nakon oštrenja i čišćenja.

Podmazivanje alata je jedan od najvažnijih koraka kada je reč o čišćenju i zaštiti. Upotreba maziva produžiće tokom njegovog veka i osiguraće mu efikasnije performanse te ga čuvati od korozije.

Čist alat čuvajte u pesku

Nakon završetka s čišćenjem za preventivno održavanje važno je nakon korištenja alat isprati vodom ili ga očetkati žičanom četkom. Mokra zemlja jedan je od glavnih razloga rđanja pa se preporučuje da ga čuvate u pesku. Ukoliko se na njega zalepi smola možete je efikasno očistiti razređivačem boje.

Alat, pogotovo onaj manji poput makaza za rezidbu je najbolje obesiti na zidove šupe, garaže i sl. Osim što će mesto za odlaganje izgledati lepše i urednije, na taj će način biti zaštićeni od oštećenja, rđanja i vlage. Osim toga, ako stoje obešeni na zidu biće više prostora za ostale baštenske potrepštine. I drugi, veći alat možete obesiti na zid, ali pazite da su ekseri ili šiljci vile dobro učvršćeni kako bi na zidu stabilno stajali. 

Produžite vek trajanja baštenskom alatu

Baštenski alat treba očistiti nakon svake upotrebe, ali zbog nedostatka vremena treba se pobrinuti da to bude barem jednom u nekoliko nedelja jer ćete njegov vek produžiti jedino ako ga redovno održavate.

Čišćenje samo po sebi nije dovoljno za dugi vek trajanja, stoga pazite da ih podmažete i da ih zaštitite od spoljnih uzroznika koji dovode do njihovog habanje i korozije. Nakon čišćenja alat treba čuvati na suvom mestu bez vlage.


Tagovi

Baštenski alat Čišćenje alata Oštrenje Odlaganje alata


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u