Pretraživanje tekstova
Uz pravilno skladištenje, možete ga održati svežim mesecima.
Luk je nezaobilazna povrtarska kultura na našim prostorima, koja se koristi tokom čitave godine. Uz pravilno skladištenje, možete ga održati svežim mesecima, preneo je mađarski portal 24.hu.
Pre skladištenja, važno je odabrati zreo luk s tvrdom i suvom ljuskom, bez oštećenja ili znakova plesni, kako bi se osigurala dugotrajna svežina.
Kada je u pitanju onaj iz ličnog uzgoja, potrebno ga je sušiti dve do tri nedelje na suvom i prozračnom mestu dok mu spoljašnja ljuska ne otvrdne. Ipak, čak i onaj iz prodavnice treba nekoliko dana provetravati kako bi bio potpuno suv.
Luk je najbolje čuvati na hladnom, suvom i prozračnom mestu sa temperaturom od 4 do 10 °C i niskom vlagom vazduha, poput podruma, garaže ili potkrovlja. Previsok nivo vlage, na prime kao u frižideru, može uzrokovati brže kvarenje.
Kako navode, najprikladnije ga je skladištiti u mrežastim džakovima koje omogućuju dobru ventilaciju ili u papirnoj ambalaži sa probušenim stranama i dnom za slobodan protok vazduha. Jedna tradicionalna metoda je i ispletanje vijenaca koji se zatim mogu okačiti na suvo i prozračno mesto.
Čak i najbolje uskladišten luk može početi da propada, kažu, pa ga treba redovno proveravati. Mekane, plesnive ili pokvarene glavice treba odmah ukloniti kako bi se sprečilo širenje.
Takođe, važno ga je čuvati odvojeno od ostalog povrća i voća, posebno krompira, jer međusobno mogu ubrzati propadanje.
Tagovi
Skladištenje luka Uzgoj luka Povrće Lukovice Podrum Garaža Sprečavanje propadanja
Autor
Više [+]
Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!