Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobiti cvekle
  • 28.10.2024. 07:30

Kako sve pripremiti cveklu i za šta je dobra?

Najčešće je jedemo kao kiselu zimnicu ili kao svežu salatu. Ipak, više je načina kako je možemo pripremiti jer, razlozi za konzumaciju su višestruki.

Foto: Shutterstock/Alexandr Serebrynnikov
  • 76
  • 5
  • 0

Cvekla je vrlo svestrana namirnica koja se može koristiti i prpiremati na razne načine. Bogata je hranljivim materijama, a ukus joj je zaista jedinstven. 

Evo kako je sve možete koristiti. 

Od zimnice do kolača

Uobičajeno se koristi kao kisela zimnica, ali najzdravije je jesti je sirovu u obliku salate. Može se naribati i pomešati sa drugim povrćem, poput šargarepe i kupusa ili pak jabuke. Dodavanje soka od limuna ili maslinovog ulja dodatno će poboljšati ukus i pomoći u apsorpciji hranljivih materija.

Popularan je sastojak za sveže ceđene sokove i smutije. Ako niste ljubitelj njenog ukusa, možete ga "popraviti" sokom od jabuke i narandže, a odlično se slaže i sa šargarepom i đumbirom. Njena prirodna slatkoća i nutritivna vrednost pojačavaju energiju.

Kuvanje i pečenje omekšava njen ukus i teksturu. Može se kuvati ili peći cela, a zatim naseći na kockice ili kriške za dodavanje u salate, rižoto ili kao prilog. Takođe, može se peći zajedno s gljivama, pasuljem, krompirom i drugim povrćem gde daje poseban okus. 

Osim uobičajenog kiseljenja, može se fermentisati i koristiti kao probiotik, što doprinosi zdravlju creva. Postupak fermentacije je isti kao kod npr. daikona.

Najvažniji je sastojak poznate supe boršč gde se kombinuje sa krompirom, šargarepom i kupusom. 

Zbog njenog prirodnog šećera može se dodati poslasticama, poput braunija ili kolača, umesto, na primer, tikve.  

Može se sušiti u rerni i dehidratoru i samleti u prah koji se onda dodaje smutiju, jogurtu, pecivima i testenini za pojačanu nutritivnu vrednost i prirodnu boju.

Zašto jesti cveklu?

Cvekla je bogata hranljivim materijama koje osiguravaju značajne zdravstvene prednosti, a to su prvenstveno antioksidansi, posebno betalaini, koji joj daje crvenu boju i pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upala u telu. Oni doprinose zaštiti ćelija i smatra se da mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčane.

Takođe sadrži značajne količine nitrata koji se u tijelu pretvaraju u azot oksid, jedinjenje koje pomaže u opuštanju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska i poboljšava cirkulaciju. Smatra se i da oni poboljšavaju izdržljivost organizma. 

Spoj betain u cvekli podržava zdravlje jetre, pomaže u detoksikaciji i smanjuje masne naslage u njoj. Sirova ili minimalno obrađena cvekla zadržava betain bolje nego kuvani oblici.

Bogata je vlaknima, što doprinosi zdravlju probavnog sistema, pomaže u prevenciji zatvora i podstiče rast korisnih bakterija u crevima.

A gvožđe, po kojem je toliko "poznata"? 

Cvekla ima gvožđa, ali u manjim količinama u poređenju sa nekim drugim povrćem. U 100 grama cvekle nalazi se oko 0,8 mg gvožđa, što je manje od povrća poput spanaća (2,7 mg), blitve (1,8 mg) i sočiva (3,3 mg), koji su još bogatiji ovim mineralom, a da ne pričamo o crvenom pasulju koji na 100 grama ima 8,2 mg gvožđa. 

Međutim, korisna je za zdravlje krvi i podstiče apsorpciju gvožđa zahvaljujući procentu vitamina C (4,9 mg na 100 g), ali i drugih razloga koje smo već spomenuli.  

Kako je vi najradije jedete? Otkrijte nam u komentaru ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Cvekla Konzumacija cvekle Dobrobiti cvekle Korišćenje cvekle Gvožđe u cvekli Koristi od cvekle


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.