Pretraživanje tekstova
Prestaje da raste i napreduje kada temperature padnu na oko 10°C. Ipak, pred nama je još dovoljno sunčanih i toplih dana
Ako ste među onim sretnicima čiji paradajz nisu spalile visoka temperatura, suša ili napali smrdljivi martini, a na stabljikama su ostali zeleni plodovi, postoji nekoliko načina kako da ubrzate njihovo sazrevanje.
Prestaje da raste i napreduje kada temperature padnu na oko 10°C. Ipak, pred nama je još dovoljno sunčanih i toplih dana koji će doprineti njihovom dozrevanju.
Da biste ubrzali taj proces, odsecite sve cvetove i male plodove. To će biti signal biljci da svu svoju energiju usmeri u sazrevanje ostatka plodova.
Uklonite donje listove kako biste poboljšali protok vazduha, čime se sprečavaju i bolesti poput pepelnice i plamenjače.
Smanjite zalivanje i nemojte više prihranjivati biljke.
U slučaju da su najavljene niske temperature, posebno oko 2°C i niže, poberite sve zelene plodove koje možete iskoristiti u pripremi umaka, kao pohovane ili za zimnicu.
Ostalo vam je mnogo zelenih plodova paradajza? Evo dva jednostavna recepta
Takođe, možete ih umotati u papirnu kesicu ili novinski papir. Da biste ubrzali proces, u kesicu možete staviti jabuku koja ispušta etilen i pomoći će da se pre zacrveni. Proveravajte stanje kako ne bi istrulio,
Nakon što ste pobrali sve plodove, biljke iščupajte ili odsecite iznad korena koji će ostati da trune u zemlji.
U slučaju da je paradajz napala neka bolest, tada svakako uklonite celu biljku i iznesite iz bašte. Nemojte je stavljati na kompostnu gomilu, jer gljivične bolesti koje se šire sporama mogu da prezime i zaraze zasad sledeće godine.
Ako ste ih vezali uz kolce, uklonite i njih, očistite, dezinfikujte i sklonite na suvo mesto do iduće sezone.
Tagovi
Pet trikova Recept Orezivanje Dozrevanje paradajza Zeleni paradajz Ubrzavanje sazrevanja
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!