• Neobično voće i povrće
  • 17.08.2020. 12:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Kod Živojina Antića pored džinovskog paradajza - raste i kivano

Domaći džinovski paradajz jabučar porodica Antić iz Ćuprije tradicionalno sadi već tridesetak godina. Danas u svojoj bašti uzgaja još i kivano - voće puno minerala i vitamina C, a može se gajiti svuda.

Foto: Jelena Lukić
  • 606
  • 182
  • 0

Domaći džinovski paradajz jabučar trenutno je najtraženiji proizvod iz bašte Živojina Antića (44) iz Ćuprije. Ovaj proizvođač paradajz uzgaja u plastenicima na oko 2,6 ari, a bavi se i proizvodnjom ljutih paprika, patlidžana, kao i još nekih neobičnih sorti povrća i voća kao što je kivano.

Poljoprivredno gazdinstvo Antić iz Ćuprije jedino se u Pomoravskom okrugu bavi uzgojem neobičnih sorti povrća, pre svega domaćih i autohtonih sorti koje su, kako kaže Živojin Antić, kvalitetnije od hibridnih. Među njima je i džinovski paradajz jabučar koji ova porodica tradicionalno sadi već tridesetak godina. Najveći paradajz koji je do sada proizveo bio je težak oko dva kilograma.

Džinovski paradajz jabučar

"Ovo je drugi rod, a najveći paradajz u ovom rodu imao je skoro 1,2 kg, dok je u prvom rodu najveći plod bio težak oko 1,7 kg. Ove godine sam radio paradajz samo na stajnjaku i na kreču i apsolutno nikakvo vodotopivo đubrivo nisam stavio. Obično radim gavez kao prihranu, ali ove godine zbog epidemije nisam bio u mogućnosti da nabavim gavez. Hteo sam da vidim koliko su domaće sorte u mogućnosti da bez dodatne prihrane uspeju. Tako je jabučar pokazao sve svoje kvalitete, osim što je ukusan, rodan, otporan je i na bolesti", zaključio je Antić.

Domaći paradajz ukusan, otporan na bolesti i vrlo rodan!

Protiv bolesti insekata, naš sagovornik primenio je zaštitu sa tri soja bakterija koja pomažu korenovom sistemu da lakše uzima sve što je potrebno iz zemlje, a prskanjem preko lista te bakterije uništavaju larve i jaja insekata koje prenose bolesti.

"Ljudi su shvatili da moramo da se hranimo zdravo"

Antić naglašava da je nutritivna vrednost jednog kilograma ovog domaćeg paradajza ista kao tri kilograma hibridnog. Jedan je od retkih krupnih paradajza koji ima crvenu boju. Ima dosta suve mase za razliku od drugih sorti paradajza, sladak je i dobro se ljušti pa je dobar za zimnicu. Domaći džinovski paradajz jabučar rodi oko 12 kilograma po struku. Cena mu je za 30 do 50 odsto viša u odnosu na hibridni paradajz. Međutim, ljudi su sve spremniji da daju više za kvalitetan i zdrav proizvod.

"Ljudi su konačno shvatili to da moramo zdravo da se hranimo da bi život bio zdrav. Mnogi su zainteresovani za organske proizvode i on uvek ima cenu. Kada krene uvoz, proizvodnja je neisplativa, a kad radite organsku proizvodnju kupac je uvek spreman da plati kvalitet."

Kivano može da se gaji svuda; na terasi, u dvorištu, plasteniku..

Naš sagovornik je prošle godine prvi put posadio kivano koji je poznat kao afrička bodljikava dinja. Ova biljka ima puno minerala i vitamina C, a može se gajiti svuda. Ima ukus kombinacije dinje, limete, banane, dinje i krastavca.

Kivano ma ukus kombinacije dinje, limete, banane, dinje, pa čak i krastavca.

"Kivano je nešto relativno novo na našim prostorima. U pitanju je voće koje se gaji kao krastavac, ima lozu, ima muške i ženske cvetove. Pun je minerala i vitamina C, kažu da ima 50 puta više vitamina C nego limun. Može se gajiti svuda, na terasi, u dvorištu, plasteniku. Bitno je samo malo ranije posaditi, jer je vegetacija duža od plodonošenja do zrelosti ploda. Zelene je boje, a na kraju će biti zlatno narandžaste boje. Ima neutralan ukus, može da se jede bez ili sa šećerom", kaže Antić i dodaje da je ovo voće vitaminska bomba, a stručnjaci  kažu da je jak antioksidans. Lako se gaji i dobro rađa.

Na jesen, pre prvog mraza se obere, stavi u gajbice, gde može tri do četiri meseca, a da se ne pokvari, tako da može da se jede tokom zime. Jede se tako što se preseče na pola i kašičicom izvadi mesnati deo. Plodovi su zreli kada zelena nijansa pređe u žuto narandžastu.

Obogaćen asortiman mini ljubičastim krompirom

Živojin Antić je poznat i po proizvodnji najljućih paprika na svetu. Rasad povrća prodaje preko interneta kupcima širom zemlje i sveta.

Najljuća papričica na planeti raste u Ćupriji

"Na tri ara, pored Velike Morave, imam 262 sorte ljutih paprika, na 3,6 ari 168 sorti paradajza, zatim 42 sorte plavog patlidžana, a uzgajam i lekovito bilje, začinsko bilje i steviju."

Ove godine svoj bogat asortiman obogatio je i zanimljivom sortom mini krompira ljubičaste boje koji u sebi sadrži malo skroba, a dosta minerala, vitamina i ljubičastog pigmenta. 


Foto prilog


Tagovi

Kivano Paradajz jabučar Džinovski paradajz Živojin Antić Neobično voće Neobično povrće Mini ljubičasti krompir Najljuća paprika


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001.godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.