Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 14.08.2017. 16:00

Džinovski paradajz jabučar

Živojin Antić iz Ćuprije u plastenicima uzgaja paradajz jabučar, koji je težak i kilogram i po. Vodi se organskim principima.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 3.127
  • 95
  • 0

Živojin Antić iz Ćuprije u plastenicima uzgaja paradajz jabučar. Počeo je pre 15 godina sa starim semenkama, koje su ostale još od njegove bake. Od stotinak semenki, rasklijao je pet. Nastavio je sa prizvodnjom iz godine u godinu.

"Radim organske sorte paradajza jabučara, koji je pre 30 godina bio zastupljen na našem tržištu. Vremenom su ga potisnuli hibridi. Manje je rodan i zahteva veće angažovanje. Da bih zaštitio cvetove od insekata, stavljao sam vrećice, kako bih održao sterilnost sadnog matrijala", objašnjava Antić.

Organska sredstva zaštite

Ovakva proizvodnja iznedrila je džinovske plodove, koji su teži od kilogram i po. Proizvodnja na 30 strukova daje prinos i do 10 kg, a tretiranje je po principima organske proizvodnje. "Pravim sam sredstva, koristeći lekovite biljke: kopricu, slez, gavez i druge", tvrdi Živojin.

Poslednjih godina Živojin se bavi i proizvodnjom semena i rasada. Ovaj domaćin proizvodi najljuću papričicu, prema Ginisovoj knjizi. Spajajući paradajz i papričicu, pravi i ljute soseve.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Živojin Antić Ćuprija Paradajz Jabučar Ljute papričice Plastenik


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner