Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće na balkonu
  • 14.04.2023. 07:30

Koju sortu paradajza uzgajati na balkonu?

Odaberite sorte i hibride koji su namenjeni uzgajanju u posudama i imaju ograničen rast. Oni i obilno rode. Koji su to?

Foto: Depositphotos/elena_siemer
  • 830
  • 60
  • 0

Nemate baštu, nemate dvorište, ali imate terasu, balkon ili osunčan prozor. To je dovoljno da se posvetite uzgajanju balkonskog bilja, a favorit je balkonski paradajz. Možete imati sveže plodove tokom leta i jeseni, pod uslovom da pažljivo odaberete sortu ili hibrid. Najčešće su to: Balconi F1, Balkonsko čudo, Bonsai paradajz, Pinokio i drugi.

Sorte koje se uzgajaju u plastenicima i baštama su indeterminantne, što znači da rastu veoma visoko. Može biti problem da se izborite s takvom biljkom koja intenzivno raste i formira gomilu zaperaka koje stalno morate otkidati. Balkonski paradajz ima mnogo manju visinu, do pola metra, prilagođen je za uzgajanje u saksijama i ne stvara gomilu zaperaka. Ako ste početnik, dobar izbor sorte i hibrida će vas spasiti gomile problema, od njege do zaštite. Druga bitna karakteristika je da obilno rode. Njihovi plodovi su sitniji, raspoređeni u grozdove.

Sadnja je laka

Biljke mogu da se prilagode različitim posudama, supstratu i uslovima. Rasad se uzgaja kao i kod običnog paradajza. Za sadnju u stalnu posudu možete odabrati plastične ili keramičke saksije, plastične boce ili kontejnere. Važno je da im je zapremina najmanje tri litra kako bi se formirao dobar koren.

Na dno posude stavljamo šljunak, komadiće izlomljene cigle ili namenske granule kako bi osigurali dobru drenažu. Sloj treba biti debeo oko tri centimetra. Dodajemo supstrat, a na sredinu stavimo korenovu balu biljke i nastavimo dodavanje supstrata. Lagano ga pritisnemo kako bi se ostvario kontakt sa korenom. Supstrat dodajemo do dva centimetra ispod gornje ivice posude. To će sprečiti izlivanje vode prilikom zalivanja. Dubina sadnje rasada je do kotiledonih listića. Paradajz ima osobinu da formira bočno korenje na stabljici.

Ne kvasite listove

Posle sadnje se obilno zalije. Ritam zalivanja zavisi od temperature i na početku je razmak osam do deset dana. Letnje visoke temperature zahtevaće i češće navodnjavanje.

Nikada ga ne zalivajte preko listova, jer će to podstaknuti pojavu bolesti. Prihrana počinje dve nedelje posle presađivanja. Snabdevenost hranivima utiče na prinos pa joj posvetite punu pažnju. Koriste se đubriva kao i kod običnog paradajza.

Šest pravila prihrane sadnica

Optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj se kreće između 18 i 22ºC, a noćna od 15 do 16ºC. Preko najtoplijeg dela leta neka sama saksija bude u seni, dok biljka voli biti na direktnom suncu. Supstrat u saksiji se pregrejava, koren zbog toga smanjuje funkciju. Obezbedite potporu za biljke u vidu manjeg kolca ili plastičnih potpora tokom formiranja i zrenja plodova. Oni su teški i mogu dovesti do loma stabljike ili grane.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Balkonski paradajz Uzgajanje paradajza na balkonu Balkonsko povrće Paradajz Sorta paradajza Niska sorta Povrće na balkonu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.