Jeste li znali da su zeleni delovi posebno zdravi? Sa čim se najbolje slaže, kako ga što duže održati svežim, a kako uvrstiti u jelovnik - neka su od pitanja na koje dajemo odgovore. Imamo i recept
Vesnik proleća, mladi luk, prava je riznica vitamina i minerala zbog kojih bismo ovo povrće trebali da uvrstimo u svoj jelovnik gotovo svakodnevno.
Nije ga potrebno termički obrađivati, jede se sirov i kao takav je najbolji izvor nutrijenata. Može se dodavati u razna jela, jer svojim specifičnim ukusom i mirisom poboljšava njihova svojstva.
Ipak, da bi mladi luk delovao lekovito, važno je voditi računa o celokupnoj ishrani. Od značaja je takođe napomenuti da stimuliše lučenje probavnih sokova, pa bi njegovo konzumiranje trebale ograničiti osobe koje boluju od gastritisa i drugih upalnih bolesti želudca i jednjaka, kamena u žuči, pa i celijakije.
Služi se kao prilog uz mesna i jela s roštilja, a najpopularniji je za vreme Uskrsa, kada se kombinuje sa jagnjetinom. Često se služi i uz kravlji sir i pavlaku.
Može se kombinovati i sa rukolom, blitvom i rotkvicom, a odlično će se slagati i uz umak od rena, šunku i jaja.
Plesan na kobasici, slanini, kulenu - poželjna ili ne i kako je ukloniti?
Narezanim kolutićima mladog luka može se obogatiti ukus salata, sendviča i supe od piletine, a možete ga dodati i u omlet.
Nemojte bacati zeleni deo mladog luka, takozvana pera, jer su ona izuzetno zdrava. Osim što imaju antiinflamatorna i svojstva protiv gljivičnih infekcija, snižavaju krvni pritisak i pomažu kod upale grla.
Trebalo bi ga konzumirati iste nedelje kada je i ubran, a idealno u roku od nekoliko dana od berbe.
Možete ga staviti u plastičnu kesicu ili dobro zatvorenu posudu i tako čuvati dve do tri nedelje u frižideru na temperaturi od 2°C. Treba napomenuti da će on vrlo brzo izgubiti vrednost i neće imati isti ukus i miris ukoliko se duže vreme čuva. Takođe, pre stavljanja u frižider nemojte ga u potpunosti očistiti od korenčića niti prati jer će kraće trajati.
Za kraj vam donosimo jedan brzi i zdravi recept sa mladim lukom koji može poslužiti kao inspiracija za doručak.
Sastojci:
Priprema:
Kako ga vi najradije jedete? Pišite nam u komentaru ispod teksta!
Tagovi
Autorka