Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suhomesnati proizvodi
  • 06.02.2022. 16:30

Plesan na kobasici, slanini, kulenu - poželjna ili ne i kako je ukloniti?

Bela plesan se može smatrati pokazateljem uspešne fermentacije i zrenja. Ali, opreza nikad dosta, upozorava doktor veterinarske medicine Manuela Zadravec.

Foto: Karolina Rastija
  • 10.290
  • 264
  • 1

Pored bakterija, kao česti uzročnici kvarenja namirnica biljnog i životinjskog porekla javljaju se različite vrste plesni koje u povoljnim spoljnim uslovima rastu u ili na namirnicama.

Na tradicionalnim suhomesnatim proizvodima kao što su kobasice, kuleni, šunke, pršuti, slanina i slično takozvana "bela plesan" se može smatrati pokazateljem uspešne fermentacije i zrenja, otkriva nam doktor veterinarske medicine Manuela Zadravec.

Ali, upozorava da opreza nikad dosta.

"Tokom procesa zrenja, površinu trajnih suhomesnatih proizvoda obrastaju plesni čije su spore najčešće poreklom iz spoljne sredine u kojem su smeštene komore za zrenje", pojasnila je za Agroklub rekavši da intenzitetu obrastanja površinskim plesnima doprinosi dugotrajnost procesa zrenja te uglavnom nekontrolisani uslovi proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima.

Čuva boju i sprečava isušivanje

Kako saznajemo od naše sagovornice, površinu takvih proizvoda najčešće obrastaju one roda Penicillium i Aspergillus.

"Ali, među njima nalaze se i vrste čiji su sekundarni metaboliti opasni za konzumaciju, a reč je o mikotoksinima", upozorila je Zadravec.

Kako pojašnjava, producenti plesni ovih štetnih materija su uglavnom zelene ili žute boje, stoga bi pažnju trebalo da obrate na njihovu boju. Dodaje da ih neke vrste proizvode kad ih na to podstaknu određeni spoljni uslovi, na primer temperatura i vlaga.

Plesan čuva boju

Plesan je, kaže ona, u većini slučajeva poželjna na površini suhomesnati proizvoda.

"Daje im svojim metaboličkim aktivnostima karakterističan ukus i miris. Čini proizvod onim što je", istakla je.

Osim toga, sprečava isušivanje proizvoda i onemogućava prodor sunca u unutrašnjost što doprinosi očuvanju boje proizvoda.

Kako je ukloniti sa proizvoda?

Kako se loše plesni ne bi pojavile treba raditi na sprečavanju uslova za njihovu prekomernu pojavu.

"To znači da komore za zrenje treba da budu prozračne, čistih zidova, sa poželjnim filterima na otvorima za vazduh, a razmak između proizvoda dovoljan da vazduh nesmetano cirkuliše", pojasnila je Zadravec.

Za kraj kaže da se ona može skinuti s proizvoda četkanjem i pranjem. Međutim, mesta koja su prošarana drugačijom plesni od bijele, trebalo bi ukloniti orezivanjem sloja do dubine oko jednog centimetra, savetovala je Zadravec.


Tagovi

Plesan Suhomesnati proizvodi Bela plesan Mikotoksini Manuela Zadravec


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.