Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje biljaka
  • 10.07.2017. 16:00

Pomozite im da se opraše i daju plodove

Ako ženski cvet tikvice, tikve ili krastavca ne bude oprašen, plod će propasti. Zato, uzmite stvar u svoje ruke i pomozite biljkama pri oprašivanju.

Foto: Bigstock/Photozi
  • 11.985
  • 334
  • 0

Gajenje tikava, tikvica i krastavaca može da se pretvoriti u beskrajno iščekivanje plodova koji nikako da pristignu za berbu. Sve ste uradili "po PS-u", posejali, pođubrili, malčirali, redovno zalivate, ali tikvice i krastavci samo cvetaju, a mali plodići pre nego što se razviju - istrule.

Obratiti pažnju na muške i ženske cvetove

Znate li da ovo povrće ima muške i ženske cvetove? Ženski cvetovi daju plod i ako nisu uopšte ili nedovoljno oprašeni, taj plod će propasti. Razlikovaćete ih tako što muški cvetovi izrastaju na tankim stabljikama, pa imaju dugačak prašnik. Ženski cvet se nalazi na vrhu deblje stabljike, odnosno na vrhu budućeg ploda, te se po tučku razlikuje od muškog.

Oprašite biljke ručno

Nedostatak vetra, bumbara, pčela i drugih insekata može biti uzrok tome što ženski cvetovi propadaju jer, jednostavno, nisu oprašeni. Pomozite i njima i sebi. Oprašivanje možete obaviti mekom četkicom. Prvo je "natopite" s polenom s prašnika muškog cveta, pa zatim prenesite na tučak ženskog cveta. Učinite to nekoliko puta.

Takođe, možete otkinuti muški cvet, skloniti spoljašnje latice i prisloniti prašnik s polenom na tučak ženskog cveta. To radite rano ujutro, kada cvetovi otvaraju svoje latice. Osim toga, tikvicama, a naročito krastavcima, koji imaju plitak koren dajte dovoljno vode. Međutim, ne zaboravite pravila zalivanja.

Nepravilnim zalivanjem šokirate povrće

Podstaknite razvoj ženskih cvetova

Želite li što pre i što više ženskih cvetova, a onda i plodova? Onda vrežu tikava i(li) krastavaca jednostavno skratite kada dosegne dužinu od 45 cm. Biljka će tada pustiti izdanke sa strane i oni će dati ženske cvetove.

Sretno s oprašivanjem, branjem i uživanjem u plodovima!

Foto: Bigstock/Photozi


Tagovi

Tikve Tikvice Krastavci Povrtarstvo Cvetovi Oprašivanje Povrće Bundeve


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.