Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuneni džemperi
  • 15.03.2020. 13:30
  • Šumadijski okrug, Guberovac

Prodaja džempera u "Zemlji vatre i leda": Srpske 'ruke', vuna islandska

Džempere sa islandskom šarom i od islandske vune, koja je dosta mekša od naše prodaju na tamošnjim uličnim bazarima, koje posećuju stranci iz celog sveta. Isplativo je, a istovremeno se kao penzioner, Verica Torsteinson, ne oseća bezvredno.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.620
  • 59
  • 1

Posle 14 godina rada na Islandu Verica Torsteinson otišla je u penziju i vratila se u rodni kraj, u selo Guberevac kod Knića. Radila je na dalekom severu u preradi ribe, zatim u hotelu i na kraju u školi kao vaspitačica u dnevnom boravku sa decom od šest do 10 godina. Sada sa suprugom Hordurom uživa u penzionerskim danima u Gruži, ali to za nju ne podrazumeva dokolicu. Plete džempere od vune koju donosi sa Islanda, a onda se sa gotovim proizvodima vraća u "Zemlju vatre i leda" i prodaje džempere.

"Na Islandu ovakvi džemperi koštaju od 150 do 250 evra. Kod njih je kilogram prerađene i obojene vune, spremne za pletenje oko 6.000 dinara po kilogramu. Oni vunu ne bacaju, već ih u vunovlačarskim zadrugama prerađuju. Džempere prodaju na njihovim uličnim bazarima, koje posećuju stranci iz celog sveta. Isplativo je, a istovremeno se kao penzioner ne osećam bezvredno", kaže Verica.  

Naša vuna ih "grebe"!?

Ona za pletenje koristi vunu sa Islanda, jer je ona mekša i manje oštra od naše.

Vunene čarape ponovo popularne

"Podneblje je takvo da su ovce drugačije i daju takvu vunu. Naša vuna je oštrija, a njihova je slična kupovnoj vunici. Probala sam da na Islandu prodajem čarape od vune iz Srbije, ali nije dobro prošlo. Žale se da ih naša vuna grebe."

Potražnja za vunenim džemperima kod nas je mala

Motivi na džemperima su originalne islandske šare. Tako bar tvrde na Islandu, a Verica nam prenosi njihove tvrdnje.

Džemperi se pletu po islandskim šemama

"Nekad davno meni je mama plela ovakve džempere sa ranglan rukavima i istim ovakvim šarama. Međutim, one su kod nas 'izbledele' i skoro nestale. Isto kao i potražnja za ručno rađenim džemperima. Kod nas su obezvređeni, baš kao i sirovina poput vune. Kod nas se džemperi od domaće vune prodaju za oko osam ili devet hiljada dinara, dok je kilogram pređe hiljadu dinara, ali šta to vredi kad je potražnja loša", kaže Verica upoređujući cene rukotvorina kod nas i na dalekom severu.

"Dajte mi vunu da ispletem džempere za nezbrinutu decu"

U pletenju džempera Verici pomaže majka Danica. Rade ih po šemama koje, takođe, donosi sa Islanda.  Za pletenje jednog džempera potrebno je pet do šest dana. Sa majkom godišnje isplete stotinak komada.

Sakule: Vuna nema kupce

"Vuna se ne kod njih baca, kao što to mnogi čine u Srbiji. Videćete vunu svuda po vrzinama i potocima. Zato bih zamolila ljude da mi daju vunu da bismo isplele garderobu za nezbrinutu decu", kaže Verica.

Humanitarni rad na tradicionalnom prelu

Dve godine za redom Verica i njen suprug Hordur, Islanđanin, u toku novogodišnjih praznika mališanima u selu podele sedamdeset novogodišnjih paketića, a u akciju uključuju i žene iz Guberevca. Ona uči pletenju džempera sa islandskom šarom i svoje komšinice.

Obrovčani oživeli prelo, uz pesmu, vunu i tradicionalnu hranu

Njih petnaestak se dva tri puta mesečno okupljaju i organizuju prela, a cilj im je da ispletu, kako kažu, dovoljno čarapa i prsluka od vune za decu bez roditelja, u celoj Srbiji.


Tagovi

Vuna Vuneni džemperi Island Knić Guberevac Islandske šare Domaća vuna Pređa Pletenje Verica Torsteinson


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao