Iako je uvreženo mišljenje da se u julu radovi privode kraju to nije tako. U ovom nam mesecu stiže berba plodova, potrebno je češće zalivanje, treba okopavati i pleviti, malčirati, a još uvek nije kasno ni za setvu određenih kultura.
Za jul su karakteristične visoke temperature i suša iako to zavisi od vremenskih prilika i same godine pa tako u nekima ovaj mesec ima i previše kiše. Najčešće mišljenje je da se tokom leta radovi u bašti privode kraju, ali to ipak nije tako, jer u letnim mesecima tamo ima puno posla. Stiže berba ukusnih plodova, potrebno je češće zalivanje, treba okopavati, pleviti, malčirati, a još uvek nije kasno ni za setvu nekih kultura.
Visoke temperature i isušivanje tla dovode i do većih potreba biljaka za vodom, a s obzirom na to da je u julu i vegetacija na vrhuncu, biljkama treba osigurati dodatne količine vode, ali i hranjivih materija. Biljke se zalivaju rano ujutro ili u sumrak kada temperatura nije visoka jer će u suprotnom doći do uvenuća i bolesti.
Teba napomenuti da plodonosnom povrću posebno potrebna vlaga jer je ovo mesec kada ono dozreva, a kako bi bilo što kvalitetnije, potrebno im je obezbediti vodu, ali i prihranu tečnim đubrivima.
Toplo vreme, pogotovo kada padne i dosta kiše, podstiče korove da bolje rastu pa ih je potrebno okopavati i pleviti. Okopavati je najbolje par dana nakon kiše ili zalivanja kako bi se iščupano bilje osušilo na suncu i ne bi ponovno primilo. Iz tog razloga vadite biljke s korenom i iznesite iz zasada. No, možete ih i ostaviti sa strane, osušiti pa njime malčirati oko povrća.
Malčirani vrtovi su zdraviji, otporniji na sušu, eroziju tla, smanjuju rast korova, ali i prisutnost nekih štetočina.
Biljke koje nisu vezane uz potporu treba vezati i podupreti, a one koji su već povezane i intenzivno rastu, treba takođe pričvrstiti radi nesmetanog razvoja.
Jul je mesec kada dozrevaju plodovi paradajza i paprike, a njih je važno brati pravovremeno i redovno kako bi se pospešila dalje cvetanje, zametanje i dozrevanje plodova. Osim njih, tu su i mahune i krastavci koje takođe treba brati redovno kako bi što bolje plodonosili.
Beru se i tikvice, dinje, kupus, kelj, karfiol, keleraba, praziluk, a vade beli i crni luk, krompir, šargarepa i peršun. Berba graška, za one koji su ga posejali kasnije se privodi kraju. Dakle, jul je vreme pravog izobilja i prekrasnih plodova u bašti pa uživajte u njima.
Iako se mnogima čini da je ovaj mesec vrhunac povrtarske sezone, to nije tačno. Nakon što se gredice oslobode, imamo prazan prostor za ponovnu setvu ili sadnju, a seju se kulture koje imaju kraću vegetaciju i brzo dozrevaju. Brzom nicanju pogoduje i to što je zemlja u julu toplija.
Zemlja treba da se prekopa i poravna, ali i nađubri kako bi posađene i posejane biljke imale dobar izvor hraniva. Na njemu se može sejati kasna keleraba, rotkvica, endivija, ali i niske sorte pasulja koje imaju kratku vegetaciju. Mogu se saditi i kupus, kelj, karfiol, a kako se salata seje cele godine, tako može i u julu.
S obzirom na to da su ove kulture posejane kasno i da je jul mesec s manjom količinom padavina, u takvim uslovima posađene biljčice će biti potrebno češće zalivati.
Ako tokom jula bude mnogo vlage biće i gljivičnih obolenja što uz povišenu temperaturu čini idealne uslove za brže širenje. Najčešće u bašti oboleva plodonosno povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagujte na vreme.
Plamenjača je najčešća bolest paradajza: Kako zaštititi biljke?
Ovo je vreme i kada je cveće u punom sjaju, a nikako ne zaboravite da uklonite precvetale delove ruža, višegodišnjeg i letnjeg cveća. Redovno ga zalivajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih vaši. Ako ih uočite, delujte na vreme.
Tagovi
Autorka