Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje gljiva
  • 02.10.2020. 18:00

Samonikle gljive: Kako ih pravilno očistiti, zamrznuti, sušiti i čuvati?

Osim opreza kod branja gljiva, treba ih pažljivo očistiti i skladištiti. Nikada ih ne perite vodom i ne stavljajte u plastične vrećice, a osim u frižderu možete ih zamrznuti ili osušiti.

Foto: Depositphotos/fotostock32
  • 772
  • 66
  • 0

Jesen je vreme branja jestivih gljiva. Međutim, treba biti posebno oprezan i nikako se ne upuštati bez odličnog znanja u prepoznavanju jestivih i otrovnih vrsta jer, samo je jednu otrovnu dovoljno da pojedete da uzrokuje probavne probleme pa čak i smrtni ishod. 

Takođe, budite oprezni i pri kupovini na pijaci ili ako ih od nekoga dobijete. Konzumirajte ih samo ako ste potpuno sigurni da su jestive. 

Jestive pečurke i njihove opasne dvojnice

A kako sačuvati gljive ubrane u prirodi?

Držite li ih u frižideru, moguće je da će ubrzo početi čudno da miriše. Na primer, vrganji imaju miris mastila ili lepka i tada više nisu jestivi.

Nikada ih ne perite vodom

Samonikle gljive su ukusne, ali se i vrlo brzo kvare. Mogu da stoje oko dva dana, za razliku od uzgajanih, što znači da ih treba brzo potrošiti. Takođe, šumske i one sa livada nikada ne treba da jedete sirove, upozorava agrarheute.

Važno ih je pravilno očistiti jer će im to produžiti rok trajanja. A to znači da ne smeju da se peru vodom jer će tada izgubiti svoju aromu. Nečistoće je najbolje odmah ukloniti nožem na mestu branja. Tokom transporta važno je da jedna drugu ne pritiskaju i da imaju dovoljno vazduha, a kod kuće ih očistite mekanom četkicom ili krpicom.

Umotajte ih u papir, a kod zamrzavanja kratko blanširajte

U slučaju da nećete da ih iskoristite odmah, umotajte ih u papirnu vreću i stavite u frižider. U plastičnim vrećicama ili zatvorenim posudama kondenzacija se brzo stvara jer se gljive "znoje", a ujedno i brže kvare. Stoga ih je za ishranu najbolje umotati u papir.

Zamrzavanje omogućuje njihovo dugotrajno čuvanje. Pre stavljanja u zamrzivač prvo ih treba očistiti, i naseći na komade ili tanke kolutove i kratko blanširati. Ovim postupkom zadržava se više ukusa i vitamina nego kod sirovo smrznutih, a postoji i vizualna razlika jer meso belih gljiva ne postane braon boje.

Mogu se sušiti i u rerni na oko 40°C, a zbog visoke vlažnosti vrata rerne treba da ostanu malo otvorena. Treba napomenuti da je ukus suvih dosta intenzivan, a pre njihove upotrebe poželjno ih je potopiti u vodi.

Sa gljivama opreza nikad dosta

I da ponovimo, trovanje se ne događa samo početnicima u branju već i onima koji se time bave godinama pa postaju previše sigurni u sebe, ali često i pogreše.

Berači često upadaju u zamke zbog loše edukacije, a gljive u prirodi često imaju svoje dvojnice

Šta su osnovna gljivarska pravila i koji su simptomi trovanja?

Stoga, kako ne bi došlo do trovanja, informišite se kod stručnih osoba te ih berite oprezno. Ako niste sigurni, radije ih nemojte brati. I ne zaboravite na pravilno skladištenje.  


Tagovi

Gljive Berba gljiva Skladištenje gljiva Čuvanje Zamrzavanje Sušenje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.