Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sokolarstvo
  • 23.12.2022. 10:00

Sokolar iz Zrenjanina: Posebna pravila u lovu sa jastrebovima

Imam kompletnu opremu za njih, od rukavica do kaveza, stajalica, sokolarskog prsluka. Jastrebovi su odlični lovci. Dresiraju se da se ponašaju u lovu. Moji su dresirani za lov na zeca, kaže sokolar iz Zrenjanina Duda Stanić.

Foto: Facebook/Duda Stanić
  • 465
  • 78
  • 0

Duda Stanić iz Orlovata, sela na području grada Zrenjanina, ima jednu neobičnu strast. Poslednjih nekoliko godina bavi se sokolarstvom. U njegov mini zoo vrt, koji je napravio u dvorištu kuće, pre nekoliko godina prvo je došla ženka jastreba Olgica, a onda je stigla i Ljubica, prenosi zrenjaninski.com.

"Jako volim ptice i u svom domaćinstvu imam razne vrste. Imam desetak vrsti gusaka, patke, papagaje, pa čak i emue, a onda sam poželeo da uzgajam i jastrebove. Na izložbi ptica sam upoznao sokolara od kog sam nabavio jednog, a onda i drugog jastreba", kaže Stanić za pomenuti portal.

Jedan pokušaj - jedna ptica

U domaćinstvo Stanićevih jastreb stigne kao pile od 15 dana. Prvo bude u kući, u toplom, a onda polako kreće "socijalizacija". Najpre se pušta u dvorište da se navikne na pse, buku, vozila, a onda kreće dresura za lov.

Najpre stigne kao pile od 15 dana, a onda kreće "socijalizacija" i dresura (foto: Depositphotos/VolodymyrBur) 

"Imam kompletnu opremu za njih, od rukavica do kaveza, stajalica, sokolarskog prsluka. Jastrebovi su odlični lovci. Dresiraju se da se ponašaju u lovu. Moji su dresirani za lov na zeca. U lovu sa jastrebovima postoje posebna pravila. Kad nas nekoliko krene u lov, lovi samo jedan jastreb ili soko. Ostali čekaju da on završi posao - uspešno ili neuspešno, nije važno."

Kako smo ranije pisali, jastrebovi su vrlo korisne ptice u redukciji glodara na njivama, jer se, između ostalog, hrane i voluharicama, koje naročito u ovom periodu godine prave velike štete na lucerištima i njivama strnih žita.

Olgica i Ljubica neće dugo biti same. Zrenjaninski sokolar planira da nabavi i mužjaka, pa da jastrebovi dobiju i potomstvo.


Izvori

zrenjaninski.com


Tagovi

Jastreb Duda Stanić Lov na zeca Dresura ptica Zoo vrt Sokolarstvo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...