Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gigansko povrće
  • 08.11.2020. 18:00

Strah od nestašice hrane podstakao na uzgoj divovskog povrća

Amerikanac Sem Poli odlučio se za ovakav pohod zbog straha od nestašice hrane i blokade, a kako je velikih gabarita, gigantsko povrće olakšalo bi im ishranu. Na kraju je proizveo toliko da je počeo da deli komšijama pa čak i povremenim prolaznicima.

Foto: Facebook/ RHS Malvern Spring Festival
  • 296
  • 358
  • 0

Šargarepa dužine 27cm, repa od 20 kg ili rotkvica veličine jabuke samo su neke od povrća koje poslednjih meseci krase dvorište Sema Polija u okrugu Humbolt u Kaliforniji. Poli kaže kako je njegova bašta od 3.000 kvadratnih metara postalo poput neslužbenog muzeja divovske hrane. 

"Sve je krenulo za vreme lokdauna kada nisam znao što bih sa sobom. Kupio sam seme i krenuo u setvu. Danas su ljudi zapanjeni i ne veruju u što se moja bašta pretvorila“, prepričava za modernfarmer. Sem, inače otac sedmoro dece koji puno radno vreme radi kao stručnjak za zemljište. 

Strah od nestašice hrane

Za ovaj se poduhvat odlučio zbog straha od nestašice hrane i blokade. Na kraju je proizveo toliko ogromnog povrća, da je počeo da ga deli komšijama pa čak i povremenim prolaznicima.

Takođe, oni koji su i pre uzgajali ovako veliko povrće, sada ga zbog COVIDa-19 imaju još više. Jedna od njih je i Dženifer Bruno iz Sautvika u Masačusetsu. Ova baštovanka poslednje tri godine uzgaja takozvano behemoth povrće s kojim nastupa na brojnim takmičenjima. 

"Zbog virusa korona radila sam skraćeno radno vreme i imala više vremena za svoju baštu i usavršavanje džambo-vedži proizvoda“, kaže Dženifer. Ove godine uspela je da proizvede bundeve - jednu tešku gotovo 230, a drugu 170 kg, tikvicu od 4,5 kg te papriku dugačku šest metara. 

Mladić u svojoj bašti uzgaja divovsko povrće koje ruši svetske rekorde

Za vreme Noći veštica prodavala je ogromne bundeve, a pitanja u vezi sa semenom i setvom konstantno dobija. Ista situacija je i sa Semom.

"Drago mi je što motivišem svoje komšije i poznanike na proizvodnju hrane. Što nas više bude - to će nam biti lakše. Letos sam se učlanio i u udruženje takvih proizvođača od kojih dobijam korisne informacije“, ističe Poli.

Prema listi koju je objavio leicestermercury ovo je trenutno najteže povrće na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda:

  • Bundeva - Nemačka,1.190,40 kg
  • Šargarepa - Minesota, SAD, 10,17 kg
  • Luk - Velika Britanija, 8,5 kg
  • Krastavac - 12,9 kg
  • Krompir - 4,98 kg
  • Brokoli - Aljaska, 15,87 kg
  • Paradajz - Alabama, 1,13 kg

Porasla prodaja semena

Uzgoj ne samo divovskih proizvoda tokom pandemije postaje sve popularnije. Podsetimo, iz semenskih kompanija proletos su potvrdili kako su primetili nagli porast broja zainteresovanih, posebno u prvim mesecima zatvaranja. 

Vejn Gejl, vlasnik kompanije "Stokes Seeds" iz Kanade bio je šokiran povećanjem potražnje. Svoj veb šop morali su da zatvore za male povrtare kako bi mogli da isporuče narudžbine komercijalnim uzgajivačima.

Seme povrća premašilo potražnju toaletnog papira?

Vikend pre 16. marta primili su oko 1.000 narudžbina povrtara hobista, a prethodnih godina imali su ih oko 350. "Ovo vreme inače nije vrhunac sezone. Proteklih godina bio je u drugoj nedelji februara", rekao je tada Gejl.

I Vesi Sids, semenska kompanija već je do marta obradila isti broj narudžbina koje inače beleže do juna. U tom su razdoblju povećali prodaju za 335 odsto.


Tagovi

Gigansko povrće Uzgoj Nestašica hrane Ginisova knjiga rekorda Seme Prodaja Covid-19 Korona kriza


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃