Odlikuje se malom energetskom vrednošću, ali sadrži brojna korisna hraniva. Mi vam donosimo deset predloga, a vi nam pišite svoje.
Teško je zamisliti jesen bez bundeva. Ovo svestrano povrće može da se koristi na brojne načine, tome doprinose njene nutritivne vrednosti. Sadrže proteine, masti, ugljene hidrate, vlakna, vitamine, posebno A, C, B kompleks. Od minerala imaju najviše kalijuma i bakra.
Energetski su siromašne i u 100 g imaju do 20 kcal. Sadržaj vode se kreće do 90 odsto. Cenjene su u gastronomiji, ali i u narodnoj medicini.
1. Najjednostavniji način njene upotrebe je da je ispečemo. Možemo da je začinimo, ali i ne moramo. Od izbora začina zavisi da li će da bude slatko ili slano jelo. Odlično se slaže uz beli luk, biber, ljutu papriku, timijan, ali i šećer, med, vanilu, cimet. Može da bude gotovo, samostalno jelo kada se ispeče, ali i baza za razna druga jela i poslastice.
2. Pita od bundeve je cenjena na području Balkana, bilo da se radi o slatkoj ili slanoj verziji.
3. Kolači su još jedan način na koji možemo da iskoristimo ove jesenje plodove. Različite sorte bundeve imaju različite ukuse. Tako buternut ima kremast, a hokaido orašast ukus. Domaća bundeva je idealna kao podloga za pripremanje raznih kolača, jer ukus može da se nadogradi začinima.
4. Od njih možemo da pripremimo razna variva, a posebno su cenjene supe koje deluju okrepljujuće.
5. Isečena i skuvana uz dodatak malo šećera, cimeta i(li) drugih začina daje jedinstvenu poslasticu koja se lako i brzo priprema.
6. Isceđen sok, pečena ili kuvana pomaže kod problema sa psorijazom.
7. Njene semenke su efikasne u prevenciji problema sa prostatom i kod problema sa crevnim parazitima.
Tri načina kako ispeći semenke bundeve - posebno zdrave za muškarce?
8. Od nje se priprema i veoma ukusan hleb.
9. Osnova je za pripremu slanih i slatkih namaza.
10. Odlična je za pripremu slane i slatke zimnice: sokova, želea, marmelada. Možemo da je kiselimo samu ili u kombinaciji sa raznim povrćem, ali i voćem.
A kako vi koristite bundevu? Koja vrsta vam je najdraža? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Autorka