Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novogodišnja sarma
  • 31.12.2023. 07:30

Top 3 razloga zašto se za Novu godinu pravi sarma

Kaže se da "nije praznik dok se sarma ne savije" i "koliko kuća, toliko i sarmi". Bezbroj je recepata, a tri su razloga zbog kojih se pravi. Koji je vaš?

Foto: Vedran Stapić
  • 1.810
  • 117
  • 0

Zimsko jelo koje se tradicionalno nalazi na prazničnoj trpezi je sarma. Za Novu godinu se priprema velika količina. Mleveno meso sa pirinčem i začinima umotano u listove kiselog kupusa, još kad se doda suvog mesa, predstavlja pravi delikates. Naziv potiče od turske reči sarmak što znači umotati, uviti. U samoj Turskoj prednost se daje listovima vinove loze, dok je kod nas osnova kiseli ili sveži kupus.

Kaže se da "nije praznik dok se sarma ne savije" i "koliko kuća, toliko i sarmi". Bezbroj je recepata. U nekima se meso termički obrađuje pre zamotavanja u list kupusa i kuvanja, dok je u drugim sveže. Bez obzira kako je pripremali, najvažnije je da je ima dovoljno. Prednost je što možemo da je jedemo nekoliko dana, a postoji i izreka da je najbolja kada se podgreje.

Tri su razloga zašto se pravi baš za Novu godinu. 

1. Glasnik prosperiteta

Od starih Grka smo preuzeli verovanje da sve okruglo donosi finansijsko blagostanje u godini koju očekujemo. A njen presek je okrugao. Kako se priprema punjenjem i uvijanjem, veže se i verovanje da donosi sreću i obilje. Smatra se da ovakvo jelo simbolizuje poklone koje ćemo da dobijemo tokom godine.

Zato se ovo jelo nalazi na trpezama mnogih naroda kako bi privuklo novac, bogatstvo i sreću u dom. Veruje se da je ne sme nestati pa se zato uvek skuva više. Što je veća količina, jelo je ukusnije, a porodici nagoveštaj bogate godine.

2. Okrepljuje i greje

Smatra se veoma zdravim jelom, jer sadrži vitamine C, B6, bogato mineralima, posebno gvožđem. Tradicionalni recept podrazumeva meso, obično junetinu, mešavinu junetine i svinjetine, samo svinjetinu, ali i druge vrste. Ono se meša sa pirinčem ili ječmom, ali postoje recepti sa isključivo mesnim punjenjem. Začini se dodaju prema želji, kao i komadi suvog mesa.

Postoje veganske i vegetarijanske verzije ovog jela. U mnogim verzijama pirinač ili ječam se mešaju sa prazilukom, gljivama, orasima, pasuljem, sočivom i slično.

A zašto vi pravite sarmu? Otkrijte nam svoj recept u komentaru ispod teksta. 

Suve šljive koje se dodaju zamenjuju ukuse klasičnih recepata. Bez obzira kako je pripremali, ona okrepljuje i greje organizam.

3. Manje boli glava od pića i teške hrane

Kada se pretera sa pićem, leči od mamurluka, ali i od teške hrane. Tome će doprineti osnovne namirnice, ali i brojni začini kojima se obogaćuje. Beli luk, nana, majčina dušica, žalfija, čubar, korijander, samlevena suva paprika su samo neki od njih.

Kako se rešiti mamurluka - šta pomaže osim rasola?

Osim poboljšanja ukusa, podstiču rad organa za varenje i pospešuju probavu.


Tagovi

Sarma Sarmak Hrana za Novu godinu Običaj Novogodišnja sarma Recept za sarmu Turska reč


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.