Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tresetnica
  • 29.02.2020. 07:30

Tresetna mahovina koristi se i kod uzgoja rasada - apsorbuje vodu i hranjive materije

Kada se doda u zemljište može trajati i po par godina, a kroz razgradnju pH zadržava se na 3,4 do 4,8. Ima jedinstvenu sposobnost rada kao sunđer koja apsorbuje vodu i hranjive materije.

Foto: Depositphotos/Snowboy
  • 3.278
  • 115
  • 0

Sfagnum (sphagnum moss, sphagnum) ili kako je neki još nazivaju tresetnica ili tresetna mahovina pripada porodici Sphagnaceae i njena je najnovije otkrivena vrsta. Raste na vlažnim mestima kao što su močvare i potoci uz biljke poput divljeg ruzmarina, brusnice i borovnice, te šaši. 

Deo ove mahovine pretvara se u treset 

Stabljika ove mahovine ima tri grane. Grančice rastu u horizontalnom smeru i isprepliću se sa susednim izdancima što omogućuje mahovini da raste vetikalno. Opuštene grančice upijaju vodu i nose je do samog vrha, a zanimljivo je i to da akumulirana vlaga može biti 20 do 25 puta veća od mase same biljke. Mali listovi mahovine su jednoslojni i sadrže dve vrste stanica, hlorofil (živa stanica) i hijaline (mrtve stanice).  

Opuštene grančice upijaju vodu i nose je do samog vrha, a zanimljivo je i to da akumulirana vlaga može biti 20 do 25 puta veća od mase same biljke.

Ova vrsta mahovine nema koren jer za razliku od ostalih, apsorbira vodu celom svojom površinom. Zbog nedovoljne količine kiseonika u močvarama i prisutnosti u telu, materije kao što je karbolna kiselina, koja je prirodni antiseptik, biljka praktično ne trune, osim podvodnog dela. Njen gornji deo raste za oko jedan do tri centimetra godišnje, dok se niži (podvodni) deo nakon truljenja pretvara u treset odakle je i dobila svoj naziv.

Prirodni regulator vode u zemljištu

U današnje vreme mahovina se najviše koristi u cvećarstvu, i to u uzgoju orhideja, a baštovani je sve više koriste i u đubrenju zemljišta zbog sposobnosti povećanja vlažnosti, prozračnosti i kiselosti. Tresetne mahovine dobre su i u borbi protiv erozije, a pravilno isušena tresetišta korisna su poljoprivredna zemljišta.

Suši se evropsko zemljište: Umesto da upija ugljen dioksid, oslobađaće ga?

Kada se tresetna mahovina doda u tlo može trajati i po par godina, a kroz razgradnju, pH se zadržava na 3,4 do 4,8. Ima jedinstvenu sposobnost rada kao sunđer koja apsorbira vodu i hranjive materije, a brza apsorpcija i polagano oslobađanje sprečavaju hranjive materije da se lako ispuštaju tokom navodnjavanja ili kiše.

Ljubitelji sobnih biljaka koriste je sve više, jer zemlja u saksiji obogaćena tresetnom mahovinom ostaje mokra duži period, a u slučaju da odlazite od kuće na duže vreme ova metoda očuvanja vlage je odlična.

Isto tako, neki baštovani koriste ovu biljku za spremanje krtola različitih baštenskih kultura. Mahovinu omotaju oko krtole, stave u kartonsku kutiju i ostave na hladnom i mračnom mestu. Na taj se način održi svežina do sledeće sezone. Koristi se i kod pripreme rasada, odnosno meša se sa zemljom za setvu.  

Kakvu zemlju odabrati za setvu, a da osiguramo dobar rast biljaka iz rasada

Kao grejač u pčelarstvu i stelja u štalama

Pčelari je često koriste i kao prirodni grejač. Mahovina se stavlja ispod košnice, a pomaže u smanjenju vlage i dezinfekciji vazduha, što spašava pčele od razvoja neželjenih bolesti. I stočari su otkrili prednosti ovog materijala te ga koriste kao stelju u štali. 

Stavlja se u bilo koje zemljište bez štetnih uticaja

Dodavanje tresetne mahovine u tlo ne predstavlja opasnost od dodavanja neželjenih semenki korova u vrt jer ne sadrži seme biljke. Takođe, nema ni gljivice koje mogu biti štetne za mlade sadnice, a ne sadrži hemikalije, insekte ili soli tako da je slobodno možete primenjivati bez štetnog uticaja na tlo, biljke i životnu sredinu.

Zbog svojih bakterioznih svojstava koristi se još i kod oboljevanja biljaka. 


Tagovi

Sfagnum Tresetna mahovina Regulator zemljišta Vlažnost Krtola Močvare Antiseptik


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]