Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjički sport
  • 27.02.2019. 18:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Vladimir Živković više od četiri decenije u konjarstvu

Vladimir Živković rođeni je Beograđanin, ali ljubav prema konjima gaji od detinjstva. U selu Mislođin nadomak Obrenovca uspeo je da ostvari svoj san, gde uzgaja rasu šarenih konja i pasminu falabela poni iz Argentine.

Foto: Vladimir Živković
  • 456
  • 17
  • 0

Mnogi tvrde da bi ljudsko društvo potpuno drugačije izgledalo da nema plemenitih životinja, konja, koji su od davnina privrženi čoveku. Konj je čovekov verni pratilac kroz istoriju i vreme. Saborac, ratnik, statusni simbol, neretko i sluga, ali pre svega prijatelj. I verovatno su malobrojni oni koji ove plemenite životinje ne vole.

Vladimir Živković je rođeni Beograđanin, još u ranoj mladosti je kao i svako dete, a još zahvaljujući okruženju u kome je rastao, zavoleo konje.

"Konje volim od svojih mlađih dana, ali nažalost nisam imao prilike da tu svoju želju ostvarim na selu. U Beogradu su konji tada vukli teret i to je za mene bilo naročito interesantno. Preko puta naše zgrade, u komšijskom dvorištu, bio je podkivač i tu je bilo dosta konja svakog dana. To je meni bilo naročito interesantno, tako između ostalog i počinje moja ljubav prema konjima i konjarstvu", kaže Vladimir Živković.

Jedinstven mini zoo vrt kod Jagodine

Više od četrdeset godina u konjarstvu 

Mnogo godina kasnije na imanju svoje supruge i uz njenog dedu, Vladimir je uspeo da ostvari svoj davni san. U selu Mislođin nadomak Obrenovca najpre je postao vlasnik jednog konja, a potom zakoračio u čarobni svet konjarstva u kome je i danas. Iako Vladimirovi konji nisu trkački, učestvovali su na dugopružnim trkama od 20 do čak 160 kilometara.

"Preko četrdeset godina sam u konjarstvu sa dosta literature koju sam proučavao, inače sam licencirani trener za konjički sport kao i sudija. Moji konji učestvovali su na dugopružnim trkama, iako nisu trkački konji, jedna od trka na kojoj su učestvovali bila je 80 kilometara", kaže Vladimir.

Porodica Živković već decenijama na svom imanju gaji konje i nastoji da im obezbedi gotovo maksimalne uslove u kojima borave, sa njima se druže, uzajamno uče jedni od drugih dele i ljubav i slobodu. Ponosni su na svoje dorate i pomalo zaboravljenu rasu šarenih konja."Šareni i paomino konji su totalno retki, rasa dorata tj. braon konja sa crnom grivom i crnim repom su najomiljeniji kod nas.

Na imanju Živkovića falabela poni iz Argentine

Ovaj zaljubljenik u konje mnogo toga zna o njima, njihove karakteristike, poreklo i istoriju i rado to iskustvo prenosi na druge, a na imanju Živkovića tu su i poniji.

"Poni nije zamišljen samo kao dečji konj već je to postao u poslednje vreme, međutim malo je poznato da su poniji do 1972. godine po američkim rudnicima vukli vagonete", kaže naš sagovornik. 

Od 1975. godine nastala je zabrana eksploatisanja ovih konja. Na imanju Živkovića borave mini poni odnosno falabela poni koje je odgajila porodica Falabela iz Argentine.

Poni konji - posao, hobi i zadovoljstvo

Tradicija konjarstva duža od veka 

Tradicija konjarstva na ovom imanju duga je više od jednog veka, Vladimir je nastavio tamo gde su stali preci njegove supruge i uspeo da tu ljubav prenese na svoje potomke. Danas čitava porodica Živković deli njegovu strast prema ovi plemenitim životinjama.

"Ovu ljubav prema konjima uglavnom gaji cela moja porodica, sin, supruga i unuci i kada god ima prilike oni mi pomažu najviše moj unuk Vladimir, kao i unuke Katarina i Sofija", ističe Vladimir Živković.

Ogromna ljubav prema konjima rezultirala je vremenom otvaranjem škole jahanja u selu Mislođin nadomak Obrenovca koju posećuju brojni mališani.


Povezana stočna vrsta

Konjarstvo

Konjarstvo

Konj predstavlja životinju od koje je u prošlosti najviše zavisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznovrsniju upotrebu. Ljudi su domestikacijom konja... Više [+]

Tagovi

Konjarstvo Konji Vladimir Živković Šareni konji Falabela koji Mislođin Škola jahanja


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]