Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 27.02.2019. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Zlatno kupinovo vino porodice Kiš

Zoltan Kiš iz Bečeja pre tri godine odlučio je da se okuša u proizvodnji kupinovog vina, prvenstveno kako bi zadovoljio sopstvenu, ali i želju svoje porodice, da bi pre dve godine osvojio zlatnu medalju u kategoriji voćnih vina, a ove godine i srebrno odličje.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 1.270
  • 379
  • 0

U zadnjem delu dvorišta na površini 15 puta 30 metara porodica Kiš uzgaja kupine i to dve sorte - Black satin i Dirksen. Veoma su zahvalne, jer im ne treba posvetiti previše pažnje.

Zoltan Kiš kaže da kupine treba orezivati svake godine, zalivati kada dođe leto i pre početka vegetacije, te  "nahraniti" ih prirodnim kompostom

"Prvobitno smo supruga Kornelia i ja u bašti sadili svašta. Nešto nam je uspevalo, nešto nije. Međutim, kada su nam se deca rodila rešili smo da zbog vitamina posadimo kupine i jagode, po dve sorte od svake voćke. Kupine su bile dominantnije i raširile su se. To je išlo na štetu jagoda, koje nisu imale dovoljno svetlosti," kaže Zoltan Kiš. 

Budućnost maline i kupine u preradi i manifestacijama

U želji da testira proizvod prijavio se na takmičenje 

Kako je dalje pojasnio ne mora da kupuje sadnice, jer uspeva da razmnožava biljke. Novac ne ulaže ni u hemijske preparate, već gleda da ih kako kaže uzgaja potpuno prirodno. 

Njegova supruga je od njih najpre pravila pekmez, a kako su 2016. imali dobar rod, naš domaćin je rešio da iskoristi predznanje koje je imao o proizvodnji vina. Napravio je pedesetak litara i nije se pokajao - ni on, a ni njegovi ukućani.

"Moja porodica i prijatelji su bili veoma zadovoljni. Mislio sam da govore da je ukusno reda radi, ali ipak me je kopkalo koliko je kvalitetno to što sam proizveo", iskren je Kiš.

U želji da testira svoj proizvod, pre dve godine prijavio se na međunarodnu vinsku manifestaciju koja se održava u Temerinu. Iako nije mogao ni da pretpostavi, jer ni sam nije bio ubeđen u kvalitet svog vina, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji voćnih vina. Ove godine u vitrinu je, sa istog takmičenja, dodao i srebrno odličje.

Zoltan Kiš, dobitnik zlatne i srebrne medalje u kategoriji voćnih vina (Foto: Zorana Bogdanović)

Od berbe do flaširanja vina 

Berba kupine počinje sredinom jula i traje oko mesec dana. "Plodovi ne sazrevaju istovremeno, zbog čega je potrebno obilaziti zasade svakog ili svakog drugog dana", objašnjava Bečejac.

Obranu turu prvo izgnječi, stavi šećer i sačeka da odstoji kako bi kupina pustila boju. U zavisnosti od vremenskih prilika, obično ostavi da prenoći dva dana.

"Nakon toga, sledi presovanje. Tada je sok kupine punog ukusa i jake boje. Najvažnije je da plodovi budu zdravi i čisti. Na to najviše obraćam pažnju. Kada je proces proizvodnje vina završen, ono treba da odstoji dva meseca, a onda sledi flaširanje", kaže naš domaćin.

Berba kupine počinje sredinom jula (Foto: Zorana Bogdanović)

Eko ambalaža za veću originalnost

Iako vino ne prodaje, već ga isključivo koristi u svom domaćinstvu i kao poklon dragim osobama, Kiš je proizvod upotpunio sa unikatnom ambalažom, a kako godinama unazad vodi Udruženje građana "Ekobečej" koje se, između ostalog, bavi izradom zanimljivih predmeta od recikliranih materijala, ideja uvek ima na pretek.

Proizvodnja kupinovog vina u Kupiniku

Naš domaćin je rekao da će se zadržati na amaterskoj proizvodnji, jer su za veći obim potrebna i ozbiljnija ulaganja. Međutim, ukoliko se okolnosti promene, verujemo da će njegovo vino opravdati osvojena odličja, kako zbog punoće ukusa, tako i zbog jedinstvene ambalaže, što će njegov proizvod  učiniti prepoznatljivim, ne samo u Bečeju, već i van granica naše zemlje.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Bečej Zoltan kiš Kupinovo vino Hobi Kupina


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃