• Život na selu
  • 29.01.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Zoran Sirovina: Seosko dvorište je moja oaza mira

Kada nakon povratka sa posla Zoran Sirovina otvori kapiju svog širokog seoskog dvorišta ugleda malo belo jato: gusaka, domaće koke i petlove; obraduju mu se dva psa, golubovi… Sasvim dovoljno za odmor i uživanje u svom domaćinstvu.

Foto: Rada Milišić
  • 226
  • 34
  • 0

Seoska domaćinstva su nekada bila prepoznatljiva po uzgoju domaće živine. Svaka kuća obično je imala veliko dvorište sa punom štalom ali i okućnicom te se podrazumevalo da je vredna domaćica mogla da se pohvali: domaćim kokoškama, guskama, patkama, morkama.

Stariji žitelji Mladenova, sela kod Bačke Palanke rado pominju šezdesete godine prošlog veka kada nije mogla da se nađe kuća u kojoj nije bilo domaćih kokošaka ili bar nekoliko gusaka i pataka. I najmlađi i najstariji članovi porodica sa zadovoljstvom su brinuli o svojim belim jatima koja su svakodnevno išla na pašnjak pored rukavca Dunava. Kuvala se guščija ili kokošija supa kao i paprikaš, a kako i danas spominju vremešni meštani guske su čupali nekoliko puta godišnje tako da su imali odlične jastuke i dunje koje još uvek odolevaju vremenu.

Seosko dvorište Zorana Sirovine 

U velikom dvorištu ima mesta za živinu, svinje ovce, pse 

Godine su prolazile, a uslovi i način života na selu lagano se menjao, mnogi su odustali od tova svinja, krava, zatvorili čak i kokošinjce tako da su domaćinstva gde po dvorištu šetaju kokoške, a travu pasu guske i ćurke - retka.

Jedan od onih koji i danas uživa u idili seoskog dvorišta je četrdesetosmogodišnji Zoran Sirovina iz Gajdobre. Sa suprugom, dva sina i roditeljima živi u renoviranoj kući sa velikom okućnicom gde mesta ima i za živinu, svinje, ovce, leje sa povrćem i voće. Reklo bi se - kao u dobra stara vremena kada je u dvorištima letelo perje i paperje, gde se čulo gakanje i kokodakanje, a u stajama blejale ovce i koze.

"Živim u selu, imam veliko dvorište, široko i prostrano i velika mi je želja da bude puno. Imam svinje, dvadesetak ovaca, kokoške, guske, golubove. Dobro pamtim vremena kada su moji roditelji imali krave i konje. Zaposlen sam u Novom Sadu i svakodnevno putujem na posao, ali nije mi veliki problem da obrađujem i oko 7 jutara zemlje. Sejem soju, kukuruz i detelinu, a imam traktor i priključne mašine. Za sve se nađe vremena, ko voli ovakav način života razumeće moju priču," objašnjava Zoran i dodaje da je prošle godine u želji da mu dvorište bude puno raznovrsne živine kupio inkubator i nabavio jaja od gusaka.  

Inkubator je manji, u njega može da stane 50 kokošijih jaja ili 30 guščijih obzirom da su krupnija. Da bi inkubacija i leženje bilo uspešno potrebna je optimalna temperatura i vlažnost vazduha, provetravanje, okretanje i prskanje jaja.

"Malo sam se informisao tako da sam temperaturu regulisao na 37,8 stepeni i povremeno okretao i orošavao vodom jaja. Nakon trideset dana od 15 jaja izleglo se 10 malih guščića," kaže Zoran i objašnjava kako je sa puno pažnje brinuo o njima te ih je dok nisu malo ojačali držao zatvorene, a onda ih pustio na dvorište da se hrane travom i kukuruzom dodajući u šali da od kako je pustio guske po dvorištu više mu ne treba kosačica.

Sve veća potražnja za guščijim mesom - kilogram 600 dinara

Lepota i mir seoskog dvorišta

Upravo te mlade guske će uskoro sa prvim toplim danima negde na kraju dvorišta u gnezdima nositi jaja, te se Zoran nada da će obnoviti jato. Nada se da će i kokoške dobro nositi te će biti i pilića jer kako kaže ništa lepše od domaće živine, a samim tim i domaćih jaja. Iako je kljukanje gusaka - čime se povećava težina džigerice - nekada bilo uobičajno Zoran kaže da to u njegovom domaćinstvu ne rade, a ni čupanje perja ne dolazi u obzir. On tokom priče ne spominje ekonomsku isplativost svog rada, ali svaka njegova reč potvrđuje koliko je zadovoljan i koliko lepote i mira nosi svaki trenutak koji provede u dvorištu.

Zoran u svom domaćinstvu ima i dvadesetak ovaca

"Volim ovo moje široko dvorište i ne bih ga mogao zamisliti bez ovih životinja, bez moja dva psa, bez golubova. Upravo ga to čini lepim kao i bašta prepuna povrća, veliki malinjak," kaže na kraju naš sagovornik opisujući svoje imanje  - oazu domaćinskog mira. 


Tagovi

Seoska domaćinstva Uzgoj živine Uzgoj svinja Uzgoj ovaca Psi Obrada zemlje Inkubator Zoran Sirovina


Autorka

Rada Milišić

Rada je novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.