Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.12.2023. 12:00

Do četvrtka toplije sa padavinama: Simptomi rđe u usevima pšenice

Tokom proteklih sedam dana uočeni su simptomi biljnih bolesti. U usevima uljane repice registrovani su simptomi suve truleži i to na starijim listovima. U usevima pšenice prisutni su simptomi rđe, a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma.

Foto: Maja Celing Celić
  • 133
  • 9
  • 0

U Srbiji se u periodu do 14. decembra očekuje toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine mestimično sa padavinama. Temperature vazduha bile bi iznad višegodišnjeg proseka, maksimalne dnevne u pojedinim mestima i oko 15°C. Više padavina prognozira se u sredu i četvrtak, 13. i 14. decembra, na većem delu teritorije Srbije.

U petak i subotu, 15. i 16. decembra, slabe padavine se očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Od četvrtka bi temperature bile u padu na uobičajene vrednosti za drugu dekadu decembra, a od ponedeljka 18. decembra do kraja perioda bi ponovo bilo malo toplije i uglavnom suvo.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima centralne, istočne, zapadne i u jugozapadnoj Srbiji preovladavaće jako i ekstremno vlažni uslovi, u delovima južne i na krajnjem severu zemlje umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Trulež u uljanoj repici

Tokom proteklih sedam dana uočeni su simptomi biljnih bolesti. U usevima uljane repice registrovani su simptomi suve truleži i to na starijim listovima. U usevima pšenice prisutni su simptomi rđe, a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma.

Otkriven gen koji je nosilac otpornosti na rđu

Pored bolesti u usevima strnih žita se i dalje registruje prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara.


Tagovi

Vremenska prognoza Toplije vreme Padavine Biljne bolesti Rđa pšenice Mrežasta pegavost ječma Suva trulež u uljanoj repici Glodari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da zahvaljujući Beeamond sistemu možete gajiti pčele u kući? Da, dobro ste pročitali.. Divna Marijana Dolašević je objasnila čitaocima Agroklub-a kako izgleda košnica i kako se koristi. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub... Više [+]