Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 26.01.2021. 11:00

Nastavak padavina - u zasadima registrovana kruškina buva

U zasadima kruške registrovano je prisustvo imaga prezimljujuće generacije obične kruškine buve, ali prisustvo jaja nije uočeno.

Foto: Bojan Kecman (ilustracija)
  • 84
  • 193
  • 0

U Srbiji se do četvrtka 28. januara prognozira pretežno oblačno i hladno vreme. U sredu 27. januara ponegde je moguć slab sneg, u četvrtak noću i petak, 29. januara, ujutro mešovite padavine, u petak kiša. Od petka 29. januara do nedelje 31. januara očekuje se toplije vreme, povremena naoblačenja s kišom, u višim planinama sa snegom. Početkom naredne sedmice temperatura vazduha biće u padu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima severne i zapadne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Opasnost od kruškine buve

U zasadima kruške registrovano je prisustvo imaga prezimljujuće generacije obične kruškine buve, ali prisustvo jaja nije uočeno. Porast temperature u proteklih par dana uticao je na početak aktivnosti ove štetočine.

Čim primetite jaja kruškine buve, primenite prirodna sredstva

U većini proizvodnih područja aktuelna je zimska rezidba jabučastog voća. Sada je pravi trenutak da se preduzmu sve preventivne mere u cilju kontrole štetnih organizama. U preventivne mere spada i orezivanje zaraženih delova stabla sa patogenima.

Takođe, prilikom rezidbe treba da se uklone svi zaostali plodovi iz prethodne godine, sasušeni biljni delovi pa ako je potrebno i da se uklone čitava stabla, ukoliko su simptomi prisutni na deblu, zbog toga što oni u predstojećoj vegetaciji predstavljaju izvor infektivnog materijala za dalje širenje i razvoj štetnih  organizama.


Tagovi

Vremenska prognoza Padavine Naoblačenje Pad temperature Zimska rezidba voća Kruškina buva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...