• Vremenska prognoza
  • 30.11.2020. 15:00

Oblačno i hladno do vikenda - glodari na usevima sve veći problem

Na usevu pšenice i ječma, posebno onih na kojima je urađena redukovana obrada zemljišta i koje se nalaze u blizini parcela pod lucerkom, uočen veliki broj rupa od glodara, poljskog miša i poljske voluharice.

Foto: Depositphotos/thomas_koschnick.gmx.de
  • 180
  • 133
  • 0

U Srbiji se u periodu do 3. decembra očekuje oblačno i hladno vreme, mestimično sa slabim i umerenim jutarnjim mrazem. U utorak 1. decembra bi došlo do delimičnog razvedravanja, a u sredu 2. decembra posle podne se prognozira naoblačenje, prvo u zapadnoj polovini zemlje. U četvrtak i petak, 3. i 4. decembra, bi u svim krajevima preovlađivalo oblačno vreme mestimično sa kišom. Na planinama je moguć slab sneg.

U subotu i nedelju, 5. i 6. decembra, očekuje se suvo i toplije vreme. Od ponedeljka 7. decembra do kraja perioda prognozira se promenljivo oblačno, relativno toplo vreme za ovo doba godine povremeno sa padavinama.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće ekstremna suša, u delovima severne umerena do jaka suša, dok će u delovima istočne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Glodari uzrokuje velike štete od setve do žetve

Na usevu pšenice i ječma, posebno onih na kojima je urađena redukovana obrada zemljišta i koje se nalaze u blizini parcela pod lucerkom, uočen veliki broj rupa od glodara, poljskog miša i poljske voluharice. Poljski miševi su aktivni tokom cele godine. Poseduju veliki potencijal razmnožavanja i pri povoljnim uslovima dolazi do brzog porasta njihove populacije.

Zaštita strnih žita - praćenje i preventiva

Štete u ozimim usevima prave od setve pa do žetve, hraneći se zrnevljem i klijancima. U povoljnim uslovima za razvoj mogu prouzrokovati velike štete i time uticati na smanjenje prinosa.


Tagovi

Glodari Oblačno vreme Hladno vreme Vremenska prognoza Ekstremna suša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...