Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita useva
  • 23.11.2020. 16:00

Zaštita strnih žita - praćenje i preventiva

U slučaju toplih vremenskih uslova tokom zime, stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Jelena Grbić naglašava da kod strnih žita, mogu biti prisutne štetočine koje su, osim šteta koje prouzrokuju svojom ishranom, i prenosioci patogenih virusa. Saznajte, kako ih sprečiti?

Foto: Julijana El Omari
  • 177
  • 7
  • 0

Ova godina je karakteristična jer je setva počela kasnije, pogotovo u pomoravskom okrugu, ocenjuje stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Milanka Miladinović. Razlog je što se pšenica i ostali ozimni usevi seju posle berbe kukuruza, a kako je sama berba kasnila, to se odrazilo i na setvu pšenice.

"Za prinos kod strnih žita je bitno da se ispoštuju sve agrotehničke mere. Prvenstveno stavljamo akcenat na pripremu kvalitetnog zemljišta za setvu useva, korišćenja sortnog semena u optimalnom roku. Ukoliko se neka od ovih mera na samom početku propusti, vidno će uticati na umanjenje prinosa prilikom žetve", kaže Miladinovićeva.

Produženi rokovi setve pšenice - koristite deklarisano seme zbog sigurnosti u proizvodnji

Setva se na području Jagodine još uvek obavlja, što nije preporučljivo u ovom peridou i van je optimalnog roka.

"I dalje postoji mogućnost, dok su pogodne vremenske prilike i ima dovoljno vlage da usev bude zadovoljavajući i donese dobar prinos tokom žetve."

Nedavno posejana pšenica, može biti u kritičnom stanju

Kako dalje saznajemo od naše sagovornice, do sada posejani usevi su dobri i nemaju oštećenja

"Ne možemo da kažemo da će biti nekih oštećenja i u toku zimskog perioda jer će usev koji je na vreme posejan biti dobro pripremljen za zimski period. Takav usev može izdržati znatno niže temperature od -17 do -20 stepeni, a snežni pokrivač može delovati kao izolator štiteći ga i doprinoseći stanju vlage u zemljištu", ističe jagodinski stručnjak.

Obazirujući se na pšenicu koja je posejana pre dva-tri dana u pomoravskom području, Miladinovićeva smatra da je tu već kritično stanje.

"Mi savetujemo da se količina semena, ukoliko se sad seje, poveća za oko 10 odsto, u odnosu na onu optimalnu količinu, u zavisnosti od sorte", objašnjava i naglašavajući da sve zavisi od vremenskih uslova kako će skoro posejena pšenica ući u zimski period.

Kako zaštititi biljke od ranih mrazeva?

"U slučaju povoljne, odnosno blaže zime, usev koji je zasejan ovih dana će da počne da klija. Za usev su najpogodnije niže temperature praćene snežnim pokrivačem, pošto dolazi do faze mirovanja."

Blage zime mogu biti golomrazice pa tako mogu oštetiti biljke koje nisu dobro pripremljene za zimsko vreme.

Sve se svodi na praćenje i preventivno uklanjanje patogena

U slučaju toplih vremenskih uslova tokom zime, stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Jelena Grbić naglašava da kod ratarskih useva poput pšenice, ječma i ostalih strnih žita, mogu biti prisutne štetočine kao što su krilate i beskrilne jedinke lisnih vaši i cikada koje su, osim šteta koje prouzrokuju svojom ishranom, i prenosioci patogenih virusa. Kako saznajemo, u ovoj fazi razvoja u poniklim usevima prag štetnosti iznosi 10 odsto biljaka koje su naseljene jednom ili većim brojem vaši.

"Ako se utvrdi njihovo prisustvo na preko 10 biljaka, preporučuje se primena registrovanih insekticida", savetuje Grbićeva stavljajući akcenat da se kod strnih žita može javiti u narednoj godini klasanje, nekroza, opadanje lišća i drugo.

Takođe, sagovornica iz Kraljeva napominje da u ratarskim kulturama kao što su strna žita, lucerišta i deteline, tokom blage zime može doći do veće pojave glodara.

Rešite se raznih štetočina i glodara pomoću dijatomejske zemlje

"Treba pratiti broj aktivnih rupa i srazmerno postavljati registrovane mamce. Sve se svodi na praćenje i preventivno uklanjanje patogena."


Tagovi

Ratarski usevi Zaštita useva Zimski period Milanka Miladinović Cikade Glomrazica Blaga zima Patogeni Glodari Jelena Grbić


Autor

Aleksa Jadžić

Više [+]

Sasvim običan dan jednog mladog čarobnjaka je stalna želja za učenjem koja je Aleksu uvela u zakovitlani točak novinarstva kroz objave portala iSerbia i zvuke Radio Beograda 2.