Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 20.04.2020. 14:00

Oblačno vreme, ali od srede razvedravanje - sačuvajte voće od štetočina

U pogledu biljnih bolesti u zasadima jabuka koji se nalaze u fazi cvetanja sa prvim padavinama postojaće visok rizik od infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke kao i od prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

Foto: Julijana El Omari
  • 392
  • 41
  • 0

U Srbiji se tokom današnjeg dana očekuje hladnije vreme. Uveče i tokom noći ka utorku, 21. aprila, u ovim krajevima očekuje se inteziviranje padavina. U utorak se prognozira još malo hladnije, na severu se očekuje promenljivo oblačno i suvo vreme, a u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom, na visokim planinama sa snegom. Na istoku i u košavskom području duvaće umeren i jak istočni i jugoistočni vetar.

U sredu, 22. aprila, Republički hidrometeorološki zavod prognozira pretežno sunčano vreme na severu, a u centralnim krajevima doći će do razvedravanja. Na jugu će se zadržati oblačno s kišom, a na visokim planinama sa snegom uz postepni prestanak padavina, vetar u slabljenju. Zatim do kraja perioda se očekuje pretežno sunčano vreme uz postepeni porast temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima centralne Srbije umerena suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Visok rizik od nastanka čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Na cvetovima voća uočeno je prisustvo rutave bube i gundelja. To su polifagne štetočine koja oštećuju cvetove, hraneći se delovima cveta. U zasadima kruške su prisutne starije larve prezimljujuće generacije obične kruškine buve kao i imaga prve letnje generacije ove štetočine.

Suzbijte kruškinu buvu bez insekticida - sirćetom, sodom, glinom

Toplo i sunčano vreme će omogućiti masovno izletanje odraslih jedinki prve letnje generacije i početak polaganja jaja. Na lepljivim klopkama registrovani su ulovi imaga crne i žute šljivine ose.

U pogledu biljnih bolesti u zasadima jabuka koji se nalaze u fazi cvetanja sa prvim padavinama postojaće visok rizik od infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke kao i od prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća. Kod ratarskih kultura u usevima ječma su prisutni simptomi mrežaste pegavosti lista ječma i simptomi pepelnice žita.


Tagovi

Hladnije vreme Ekstremna suša Žuta šljivina osa Štetočine na voću Krastavost plodova jabuke Kruškina buva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...