Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 13.03.2023. 13:00

Pored kraćeg zahlađenja, ponovo toplo vreme: Bolesti ječma uzele maha

U usevima ječma najznačajnije je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma, na nekim usevima je zaraženo i do 100 odsto biljaka, kao i simptoma pepelnice žita gde se procenat zaraženih biljaka kreće i do 60 odsto.

Foto: Maja Celing Celić
  • 185
  • 11
  • 0

U Srbiji se danas i sutra, (13. i 14. marta), očekuje pretežno sunčano vreme sa slabim i umerenim jutarnjim mrazem dok bi dnevna temperatura vazduha u većini mesta bila od 19 do 22°C, u Negotinskoj Krajini do 14°C. U sredu 15. marta se prognozira osetno zahlađenje i naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, na planinama sa snegom, uz jak severozapadni vetar. U četvrtak 16. marta bi se zadržalo hladno vreme za ovo doba godine sa jutarnjim mrazem uz postepen prestanak padavina. Od petka 17. marta do kraja perioda preovlađivalo bi sunčano i osetno toplije vreme sa dnevnom temperaturom i do 20°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne i zapadne umereno i jako vlažni uslovi, dok će u delovima severozapadne Srbije biti ekstremno vlažni uslovi.

Na nekim usevima je zaraženo i do 100 odsto biljaka

Tokom proteklih sedam dana na usevima strnih žita ustanovljeno je prisustvo biljnih bolesti. U usevima ječma najznačajnije je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma, na nekim usevima je zaraženo i do 100 odsto biljaka, kao i simptoma pepelnice žita gde se procenat zaraženih biljaka kreće i do 60 odsto. Takođe, uočen je i veći procenat biljaka sa simptomima sočivaste pegavosti ječma kao i rđe ječma. U usevima ozime pšenice je uočeno prisustvo simptoma pepelnice, lisne rđe i sive pegavosti lista pšenice.

Zdravstveno stanje strnih žita: Uočena mrežasta i siva pegavost lista

U pogledu biljnih štetočina u usevima uljane repice se konstatuje prisustvo odraslih jedinki male i velike repičine pipe. Pored toga u usevima uljane repice registruju se prisustvo imaga repičinog sjajnika. U toku je migracija ove štetočine sa mesta prezimljavanja na useve uljane repice. U usevima strnih žita utvrđeno je prisustvo žitne pijavice i biljnih vaši. Takođe su primećena oštećenja na listovima od dopunske ishrane žitne pijavice.


Tagovi

Vremenska prognoza Zahlađenje Toplo vreme Mrežasta pegavost lista ječma Rđa ječma


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...