Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 15.05.2018. 20:15

Promenjivo vreme - smena sunca i oblaka, uz kišu

Najavljeno nestabilno vreme stvoriće povoljne uslove za razvoj patogena, kako na ratarskim tako i na voćarskim kulturama.

Foto: Pixabay / AnnaPannaAnna
  • 310
  • 21
  • 0

Očekuje nas promenljivo oblačno, prosečno toplo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Ponegde će
biti uslova za pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. U periodu od 17. do 20. maja prognozira se postepena stabilizacija vremena. Bićei sunčano i malo toplije vreme, ponegde sa popodnevnim pljuskovima i grmljavinom.
Od ponedeljka 21. do srede 23. maja očekuje se pretežno oblačno vreme sa češćom pojavom padavina, uz manji pad temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Vremenski uslovi pogodovali su zrenju i berbi ranog voća.

Aktivni insekti štetočine

Trešnjina/višnjina muva je počela da se pili u svim regionima. U toku je piljenje larvi prve letnje generacije kruškine buve. Na području Vojvodine odvija se intenzivno piljenje larvi prve generacije jabučnog smotavca. Takođe, u toku je piljenje larvi prve generacije šljivinog i breskvinog smotavca, a u zasadima su registrovana jaja svih razvojnih stadijuma i tek ispiljene larve.

Kiša pogoduje patogenima

Najavljeno nestabilno vreme stvoriće povoljne uslove za razvoj patogena, kako na ratarskim tako i na voćarskim kulturama. Pšenica se nalazi u osetljivoj fazi cvetanja, u kojoj se u uslovima padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha ostvaruju uslovi za infekciju prouzrokovačem fuzarioze klasa. Inače, na pšenici već ima simptoma rđe i sive pegavosti lista.

Simptomi i suzbijanje plamenjače vinove loze 

U pogledu voćarskih kultura, nestabilno vreme krajem protekle sedmice dovelo je do ostvarenja uslova za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti listova i krastavosti plodova jabuke. Vinova loza je u intenzivnom porastu i ulazi u fenofazu cvetanja, kada je najosetljivija na infekciju patogena prouzrokovača plamenjače i pepelnice vinove loze.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Maj 2018 Temperatura Kiša Patogeni Bolesti Štetočine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.