• Vremenska prognoza

Promenljivo oblačno i znatno toplije vreme uz jak vetar

U Srbiji se u periodu do 20. novembra očekuje promenljivo oblačno i znatno toplije vreme. U košavskom području bi u većini dana duvao jak jugoistočni vetar.

Foto: Depositphotos/EcoPic
  • 81
  • 24
  • 0

U Srbiji se u periodu do 20. novembra 2019. godine očekuje promenljivo oblačno i znatno toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine. Temperature vazduha bi, uz manja kolebanja, imale vrednosti iznad i znatno iznad višegodišnjeg proseka.

Tokom većeg dela perioda bilo bi uslova za pojavu kiše mestimično, najčešće slabog intenziteta, samo se od petka 15. do nedelje 17. novembra prognozira suvo vreme.

U košavskom području bi u većini dana duvao jak jugoistočni vetar, povremeno sa olujnim udarima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne i centralne umerena suša, dok će u delovima jugoistočne Srbije biti umerena do jaka suša.

Kako zaštititi voćke od glodara i divljači?

Glodari nanose štetu voćkama i strnim žitima 

Tokom jeseni potrebno je mlada stabla voćaka zaštititi od zečeva i drugih glodara. Razne vrste glodara, kao što su poljski miševi, poljske voluharice i hrčci, mogu da nanesu značajnu štetu strnim žitima. Tokom jeseni poljski miševi se hrane posejanim semenom, kao i tek niklim usevom. Strna žita, pored lucerke i deteline, spadaju u grupu useva koji omogućavaju optimalne uslove za život poljskih glodar.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Novembar Glodari Košava Olujni vetar RHMZ


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Kupus rasađen. Danas se bacam na salatu.