• Vremenska prognoza
  • 13.11.2019. 15:00

Promenljivo oblačno i znatno toplije vreme uz jak vetar

U Srbiji se u periodu do 20. novembra očekuje promenljivo oblačno i znatno toplije vreme. U košavskom području bi u većini dana duvao jak jugoistočni vetar.

Foto: Depositphotos/EcoPic
  • 75
  • 24
  • 0

U Srbiji se u periodu do 20. novembra 2019. godine očekuje promenljivo oblačno i znatno toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine. Temperature vazduha bi, uz manja kolebanja, imale vrednosti iznad i znatno iznad višegodišnjeg proseka.

Tokom većeg dela perioda bilo bi uslova za pojavu kiše mestimično, najčešće slabog intenziteta, samo se od petka 15. do nedelje 17. novembra prognozira suvo vreme.

U košavskom području bi u većini dana duvao jak jugoistočni vetar, povremeno sa olujnim udarima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne i centralne umerena suša, dok će u delovima jugoistočne Srbije biti umerena do jaka suša.

Kako zaštititi voćke od glodara i divljači?

Glodari nanose štetu voćkama i strnim žitima 

Tokom jeseni potrebno je mlada stabla voćaka zaštititi od zečeva i drugih glodara. Razne vrste glodara, kao što su poljski miševi, poljske voluharice i hrčci, mogu da nanesu značajnu štetu strnim žitima. Tokom jeseni poljski miševi se hrane posejanim semenom, kao i tek niklim usevom. Strna žita, pored lucerke i deteline, spadaju u grupu useva koji omogućavaju optimalne uslove za život poljskih glodar.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Novembar Glodari Košava Olujni vetar RHMZ


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dženarika ili džanarika... :-D