Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 13.02.2024. 12:00

Promenljivo vreme sa slabim jutarnjim mrazom: Ratarske kulture na udaru

U usevima uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki male repičine pipe.

Foto: Maja Celing Celić
  • 88
  • 20
  • 0

U Srbiji se do srede očekuje promenljivo oblačno vreme mestimično sa padavinama, a u planinskim predelima sa snegom. Zatim se do nedelje 18. februara očekuje malo do umereno oblačno i suvo vreme ponegde sa slabim jutarnjim mrazem, a tokom dana sa sunčanim intervalima i temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka. Početkom sledeće sedmice pretežno oblačno ponegde sa slabim padavinama.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena i jaka suša, u delovima zapadne, centralne, istočne i južne ekstremna suša, dok će u delovima severoistočne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Bolesti žitarica se dalje razvijaju

Izuzetno visoke temperature vazduha za ovaj period godine povoljno utiču na aktivnost insekata štetočina. U usevima uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki male repičine pipe. Kod voćarskih kultura u zasadima kruške registrovano je prisustvo imaga obične kruškine buve.

Povećanje temperatura iniciralo je izlazak male repičine pipe

U pogledu biljnih bolesti uslovi u prethodnom periodu bili su povoljni za razvoj i širenje prouzrokovača sive pegavosti lista pšenice, a uočeni su i simptomi rđe. U usevima ozimog ječma prisutni su simptomi mrežaste i sočivaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita, dok se u usevima uljane repice registruju simptomi suve truleži.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Oblačno vreme Repičina pipa Bolesti žitarica Jutarnji mraz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...