Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.08.2020. 17:00

Promenljivo vreme u narednom periodu - opasnost od pepelnice i truleži grožđa

U pogledu biljnih bolesti vizuelnim pregledom zasada šljiva, registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova koštičavog voća. Vremenske prilike u prethodnom periodu pogoduju razvoju prouzrokovača pepelnice i truleži grožđa.

Foto: Julijana El Omari
  • 108
  • 371
  • 0

U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i toplo vreme sa retkom pojavom popodnevnih pljuskova sa grmljavinom. Od utorka 18. do četvrtka 20. avgusta prognozira se promenljivo oblačno i nešto svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U periodu od 21. do 24. avgusta preovlađivalo bi sunčano i uobičajeno toplo vreme za ovaj deo avgusta. U utorak i sredu, 25. i 26. avgusta, očekuje se naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uz pad temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u južnim i jugozapadnim delovima Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima severne i centralne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Razvoj prouzrokovača truleži voća

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U usevima krompira ustanovljeno je povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca kod koga je započela aktivnost četvrte generacije. U usevima kukuruza, uočena su sveže položena jajna legla i jaja pred piljenje druge generacije kukuruznog plamenca u niskom intenzitetu.

U toku je piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca

Kod voćarskih kultura u toku je polaganje jaja i piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca. U toku je let leptira i početak polaganja jaja treće generacije pepeljastog grožđanog moljca. U pogledu biljnih bolesti vizuelnim pregledom zasada šljiva, registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova koštičavog voća. Vremenske prilike u prethodnom periodu pogoduju razvoju prouzrokovača pepelnice i truleži grožđa.

Na usevima kukuruza ustanovljeno je prisustvo simptoma mehuraste gari na klipovima kukuruza, a trenutni uslovi su optimalni i za razvoj pegavosti lista šećerne repe.


Tagovi

Promenljivo vreme Trulež voća Pepelnica na grožđu Jabukin smotavac Mehurasta gar na kukuruzu Krompirov moljac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u