• Vremenska prognoza
  • 23.04.2019. 11:00

RHMZ izdao upozorenje: Olujna košava do petka

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za područje Srbije i Beograda na olujnu košavu. Od srede do petka i dalјe će duvati košava, ali slabijeg intenziteta, sa najjačim udarima na području južnog Banata i donjeg Podunavlјa, oko 20 m/s.

Foto: Bigstockphoto/Kulkann
  • 276
  • 29
  • 0

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za područje Srbije i Beograda na olujnu košavu. Kako su istakli u upozorenju od srede (24.4.) do petka (26.4.) i dalјe će duvati košava, ali slabijeg intenziteta, sa najjačim udarima na području južnog Banata i donjeg Podunavlјa, oko 20 m/s.

U subotu ponovo zahlađenje 

U Srbiji se od 24. do 26. aprila prognozira pretežno sunčano, toplo i vetrovito vreme. U subotu 27. aprila očekuje se zahlađenje i naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U nedelju 28. aprila bi bilo promenljivo oblačno, ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Od ponedeljka 29. aprila se prognozira pretežno sunčano i toplije vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

U zasadima breskve registruje se prisustvo imaga i larvi tripsa

Povremene padavine, visoka vlažnost vazduha i vlaženje lista doveli su do ostvarenja uslova za infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

U pogledu ratarskih kultura registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice i rđe.

Siva pegavost lista pšenice značajno umanjuje prinos

Na pojedinim parcelama simptomi rđe i sive pegavosti prisutni su na nivou praga štetnosti. Registrovana je i aktivnost insekata. U zasadima kruške uočeno je prisustvo obične kruškine buve. U narednom periodu doći će do masovnijeg izletanja imaga prve letnje generacije ove štetočine. U zasadima breskve registruje se prisustvo imaga i larvi tripsa, kao i breskvine zelene vaši. Kod useva ozime pšenice utvrđeno je prisustvo tek ispiljenih larvi žitne pijavice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza April Siva pegavost pšenice Kruškina buva Breskvine zelene vaši Žitne pijavice Olujna košava


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi