Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 03.03.2020. 09:30

Smena kiše i sunca - opasnost od prezimljujućih štetočina

Trenutno je aktuelna rezidba voća kada je pravi trenutak da se preduzmu sve raspoložive preventivne mere u kontroli štetnih organizama. Ukoliko se registruje prisustvo jaja od lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i drugo, jako je važno da se na vreme suzbiju.

Foto: Julijana El Omari
  • 132
  • 16
  • 0

U Srbiji se danas očekuje vetrovito, toplije vreme od uobičajenog i u većini mesta suvo. U večernjim časovima doći će do naoblačenja sa jugozapada koje će se do srede, 4. marta, proširiti na celu zemlju i biće praćeno osetnim padom temperature i padavinama, uglavnom kiše, samo na visokim planinama sa snegom, pokazuje izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Ne ostavljajte patrljke - najčešća greška prilikom rezidbe koštičavog voća

U četvrtak, 5. marta, došlo bi do postepenog razvedravanja, a u petak i subotu, 6. i 7. marta, očekuje se novo prolazno naoblačenje sa padavinama pri čemu bi temperature bile oko prosečnih za ovo doba godine. Od nedelje, 8. marta, do kraja perioda prognozira se uglavnom suvo i malo toplije vreme, sa ređom pojavom padavina, najčešće slabog intenziteta.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, u delovima severne, severoistočne, zapadne, centralne i jugoistočne Srbije jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Preduzmite sve preventivne mere

Zasadi voća se u zavisnosti od vrste, sorte i lokaliteta nalaze u fazi od mirovanja do pojave listića. Trenutno je aktuelna rezidba voća kada je pravi trenutak da se preduzmu sve raspoložive preventivne mere u kontroli štetnih organizama. Prilikom rezidbe potrebno je ukloniti sve zaražene biljne delove koji u predstojećoj vegetaciji mogu predstavljati izvor infektivnog materijala za dalje širenje i razvoj štetnih organizama. Tu spadaju grane sa rak ranama, zaostali plodovi iz prethodne godine, sasušeni biljni delovi pa čak i uklanjanje čitavih stabala ukoliko su simptomi prisutni na deblu.

Prevencija: U manjim voćnjacima prekrečiti stabla, u većim primeniti antifrost

U cilju smanjenja infektivnog materijala kod patogena koji prezimljavaju na opalom lišću (kod jabuke prouzrokovač čađave krastavosti, kod višnje i trešnje prouzrokovač pegavosti lista i dr.) značajna mera predstavlja i uništavanje prezimelog lišća. Ukoliko se registruje prisustvo prezimljujućih formi štetočina (jaja od lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i dr.) jako je važno da se na vreme suzbiju jer ukoliko tokom vegetacije dođe do njihovog prenamnoženja, njihovo suzbijanje će biti otežano.


Tagovi

Prezimljujuće štetočine Zaštita voća Prolećna rezidba Rezidba voća Čađava krastavost Lisne vaši Pegavost lista


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...