Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 26.07.2021. 15:00

Smena kiše i sunca uslovila pojavu plamenjače i truleži plodova voća

Padavine sa gradom u prethodnom periodu prouzrokovale su mehaničke povrede na plodovima voća i otvorile put za infekcije fitopatogenim gljivama i bakterijama.

Foto: Wikimedia commons/Sebastian Stabinger
  • 103
  • 411
  • 0

Prema prognozi vremena, u narednim danima očekuje se pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama vazduha u rasponu od 35 do 39°C. U utorak i sredu postojaće uslovi za mestimični razvoj oblačnosti sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Od četvrtka u svim krajevima naše zemlje prognoziraju se suve i izuzetno tople vremenske prilike. Osveženje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom očekuje se početkom avgusta.

Prema najavljenim vrednostima SPI-1, u delovima severne i centralne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi dok će u ostalim krajevima države biti normalno stanje vlažnosti.

Velika vlažnost vazduha pospešuje infekcije

Padavine sa gradom u prethodnom periodu prouzrokovale su mehaničke povrede na plodovima voća i otvorile put za infekcije fitopatogenim gljivama i bakterijama. U zasadima jabuka registrovano je prisustvo bakteriozne plamenjače a u zasadima koštičavog voća oštećenja od grada otvaraju put za razvoj truleži ploda. Visoke vrednosti relativne vlage vazduha i jutarnje rose stvaraju povoljne okolnosti za razvoj prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe.

Veoma toplo vreme - razvoj pegavosti lista šećerne repe

Kada je reč o biljnim štetočinama, na plodovima jabuke se uočavaju položena jaja treće generacije jabukinog smotavca. U toku je i piljenje larvi treće generacije breskvinog smotavca. Evidentno je i prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U toku je let i polaganje jaja četvrte letnje generacije.

Kod ratarskih kultura, u usevima krompira zabeleženo je povećanje brojnosti krompirovog moljca a u usevima kukuruza prisutna su položena jajna legla kukuruznog plamenca. Registruju se i povećani ulovi pamukove sovice i na nekim lokalitetima ima i do 100 odsto biljaka sa položenim jajima navedene štetočine.


Tagovi

Toplo vreme Suvo vreme Pljuskovi Grmljavina Padavine Bakteriozna plamenjača Trulež plodova Krompirov moljac Jabukin smotavac


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]