Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna prognoza
  • 23.03.2023. 15:00

Tokom ranog proleća možemo očekivati oluje i poplave?

Sredozemno more je vrlo toplo pa bi oluje mogle doneti dodatnu vlagu i dovesti do povećanja pretnji od poplava. Šta nas čeka u drugom delu proleća?

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 90
  • 6
  • 0

Jedan od najpoznatijih svetskih meteoroloških servisa, "AccuWeather" objavio je prognozu za proleće za celu Evropu. Kako pišu, u nekim će se zemljama zadržati dugotrajan zimski obrazac, dok će se druge morati nositi s potencijalno opasnim vremenskim nepogodama kasnije tokom proleća.

Poplave na Balkanu

Južnu Evropu bi u prvom delu proleća mogla zadesiti suša, a što je već zabeleženo u Francuskoj, Španiji i severnoj Italiji. 

Prema Meteo Franceu, niz od 32 uzastopna dana bez merljivih padavina opažen je od 20. januara do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najduži uzastopni niz dana bez merljivih padavina od 1959. 

S druge strane, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje prolećnih padavina u južnim regijama izazivaju zabrinutost zbog opasnosti od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan.

"S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle doneti dodatnu vlagu i dovesti do povećanja pretnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih planina", objasnio je viši meteorolog "AccuWeather-a" Tajler Rojs.

Tokom ranog proleća na Balkanu treba očekivati i oluje. U Italiji bi dotok vlage takođe mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, razornih vetrova, grada i naglih poplava.

Oluje u Nemačkoj i Poljskoj

Do kraja marta će učinci iznenadnog stratosferskog zagrevanja postupno prestajati širom severozapadne Evrope pa će trend visokog pritiska preuzeti kontrolu nad regijom te će zavladati sušniji uslovi. Pljuskovi će i dalje biti mogući, a prognostičari veruju da bi ukupne količine padavina ovog proleća mogle biti blizu proseka.

Posebno su istakli Nemačku i Poljsku kao dve zemlje koje će se u naredna tri meseca suočiti sa značajnim rizikom od velikih oluja, zajedno sa komšijskim područjima severno i istočno od alpskih regija.

Nesatabilan početak proleća predviđaju za zapadnu Španiju i Portugal. 

Iznadprosečno toplo u drugom delu proleća

Veliki deo jugoistočne Evrope će se u drugom delu proleća suočavati s iznadprosečnim temperaturama. Područja od Rima do Bukurešta su sredinom marta imale temperature tipične za kraj aprila, a ovaj trend zagrevanja zadržaće se i tokom sledećih nekoliko meseci, praćen povremenim kišama.

Vlažnost zemljišta i količina vode u rekama već su zabrinjavajući

Temperature širom Velike Britanije bi se do kraja aprila mogle približiti istorijskom proseku. 


Tagovi

Dugoročna prognoza Oluje Poplave Suša Balkan Prognoza za proleće Dinarske planine


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!