Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.10.2018. 13:00

Toplo do nedelje

U Miholjskom letu uživamo od nedelje, kada stiže promena vremena.

Foto: Aleksandra Kekić
  • 517
  • 37
  • 0

Srbiju do 20. oktobra očekuje pretežno sunčano i toplo vreme, sa jutarnjom maglom po kotlinama i najvišom dnevnom temperaturom od 21°C do 23°C. Jugoistočni vetarće biti u slabljenju. U nedelju 21. oktobra prognozira se naoblačenje sa kišom i padom temperature, prvo u južnim krajevima. Od ponedeljka 22. do srede 24. oktobra preovlađivaće umereno i potpuno oblačno i hladnije vreme, povremeno sa slabom kišom. .

Na većem delu teritorije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima južne ekstremna suša, dok će u delovima zapadne Srbije biti normalni
uslovi vlažnosti.

Toplo i suvo vreme pogoduje završetku radova na žetvi pristiglih jarih useva, kao i berbi poznijih sorti voća i grožđa.

Tokom jesenjih meseci javljaju se štetni insekti koji mogu naneti značajne štete u proizvodnji uljane repice. Najveću opasnost predstavljaju buvači i repičina lisna osa.

Jedna od bitnih mera zaštite u voćnjaku tokom jeseni je obavljanje tzv. jesenjeg ili "plavog prskanja" voćaka. Prskanje voća je neophodna mera kontrole gljivičnih oboljenja. Suzbijaju se patogeni koji prezimljavaju u kori drveća, grana, na pupoljcima primenom bakarnih preparata. Ekonomski najznačajniji patogeni kojima se smanjuje infektivni potencijal ovim tretiranjem su monilija, kovrdžavost lišća breskve, šupljikavost lišća koštičavog voća, čađava krastavost jabuke i drugi.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Oktobar 2018 Temperatura Buvač Plavo prskanje Monilija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)