Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.08.2019. 15:00

Toplo narednih sedam dana, a potom pljuskovi s grmljavinom

Do 3. septembra preovlađivaće sunčano i toplo vreme. Slične vremenske prilike tokom protekle sedmice povoljno su uticale na aktivnost insekata.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 369
  • 44
  • 0

U periodu od 28. avgusta do 3. septembra preovlađivaće sunčano i toplo vreme sa maksimalnom dnevnom temperaturom, u većini mesta, između 31 i 35°C. U sredu 4. septembra prognozira se naoblačenje sa kišom, pljuskovima praćenih grmljavinom i padom temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima zapadne, jugozapadne i istočne Srbije preovladavaće ekstremna suša, u delovima centralne i jugoistočne Srbije umerena do jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Registrovano širenje simptoma pegavosti lista šećerne repe

Suvo, toplo i sunčano vreme tokom protekle sedmice povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U zasadima jabuka u toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca, a u zasadima kruške odvija se piljenje larvi pete letnje generacije kruškine buve.

Kod ratarskih kultura na parcelama gde još nije povađen krompir postoji visok rizik od nastanka šteta od krompirovog moljca. Suvo i toplo vreme pogoduje razvoju ove štetočine, a utiče i na stvaranje pukotina u zemljištu i prodor ženki do krtola na koja polaže jaja.

Zaštitite kukuruz od opasnog prouzrokovača plesnivosti klipa

Porasla je i brojnost leptira pamukove sovice koji pričinjava štete na paprici, paradajzu, postrnoj soji, kupusnjačama, kukuruzu šećercu i drugim kulturama. U pogledu biljnih bolesti pregledom useva šećerne repe registrovano je širenje simptoma pegavosti lista šećerne repe.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Avgust Kruškina buva Pegavost lista šećerne repe Pamukova sovica