Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.06.2020. 08:15

Toplo vreme uticalo na pojavu grinja, ali za vikend pljuskovi

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U pojedinim zasadima voća i usevima povrća i soje, registrovano je prisustvo grinja. U usevima povrća i soje ima običnog paučinara dok je u zasadima voća, pored ove vrste, ima crvenog voćnog pauka.

Foto: WikimediaCommons/Kjetil Fjellheim
  • 105
  • 7
  • 0

U Srbiji se do petka, 3. jula, očekuje pretežno sunčano i toplo vreme sa retkom pojavom poslepodnevnih pljuskova i grmljavina. Od subote, 4. jula, do kraja perioda prognozira se promenljivo i malo svežije vreme sa pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u centralnoj, zapadnoj i jugoistočnoj Srbiji preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u severnoj umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim delovima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

U voćnjacima larve smotavca

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U pojedinim zasadima voća i usevima povrća i soje, registrovano je prisustvo grinja. U usevima povrća i soje ima običnog paučinara dok je u zasadima voća, pored ove vrste, ima crvenog voćnog pauka.

Šljivin smotavac pravi velike ekonomske štete na plodovima

U zasadima bresaka i nektarina prisustna su jaja i ispiljene larve druge generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca. U zasadima kruške odvija se intenzivno piljenje larvi druge letnje generacije kruškine buve. U vinogradima ima pojava larvi cikade koja prenosi fitoplazmu koja prouzrokuje zlatasto žutilo vinove loze.

U pogledu biljnih bolesti visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha tokom noći i dalje stavraju povoljne uslove za razvoj plamenjače, pepelnice i sive truleži grožđa. Takođe, u zasadima ranih sorti bresaka registrovana je pojava simptoma truleži ploda breskve.

Bolesti pšenice: Fuzarioza klasa ima tri uzročnika

Kod ratarskih kultura u usevima pšenice i ječma registrovana je pojava simptoma fuzarioze klasa. Kod kukuruza ima novopoloženih jajnih legala kukuruznog plamenca.


Tagovi

Ekstremno vlažni uslovi Grinje Voćni pauk Kruškina buva Fuzarioza klasa Beskvin smotavac Šljivin smotavac Kukuruzni plamenac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.