Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.12.2022. 11:20

Umereno oblačno sa maglom, padavine napravile dobru zalihu vlage

U periodu od 23. do 25., decembra na severu i zapadu Srbije ponegde je moguća slaba kratkotrajna kiša. Temperatura vazduha bi bila u manjem porastu.

Foto: Depositphotos/azgek1978
  • 53
  • 2
  • 0

U Srbiji se u većem delu perioda očekuje malo do umereno oblačno sa sunčanim periodima, ali suvo i stabilno vreme uz lokalnu pojavu jutarnje magle, koja se po pojedinim kotlinama može zadržavati duže tokom dana. U periodu od 23. do 25., decembra na severu i zapadu Srbije ponegde je moguća slaba kratkotrajna kiša. Temperatura vazduha bi bila u manjem porastu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Poplave u Gnjilanu, porast vodostaja na Južnoj Moravi i Limu

Tokom proteklih sedam dana bilo je padavina na celoj teritoriji Srbije sa dospelim količinama od 10 do 80 mm. Procenat padavina u poslednjih mesec dana u odnosu na prosek je na velikom delu zemlje oko 300 odsto, dok je u Vojvodine, Posavine i Podrinja oko 200 odsto. U delu donjeg Podunavlja zabeleženo je i 400 odsto. Dospele padavine u dosadašnjem delu jeseni napravile su dobru zalihu vlage u dubljim slojevima obradivog zemljišta što će imati veliki zančaj početkom vegetacionog perioda.

Suzbiti glodare na vreme

U ovo vreme je potrebno obratiti pažnju na sitne glodare koji prave značajne štete na strnim žitima, lucerištima i u voćnjacima. Mada ove štetočine oštećuju njivske useve u svim fazama razvoja, od setve do žetve, najvažnije je obaviti suzbijanje u jesenje-zimskom periodu, naročito pred zimu, kada su još dosta aktivni.


Tagovi

Vremenska prognoza Oblačno Magla Glodari Suzbijanje Vlaga u zemljištu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...