Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.07.2022. 15:00

Vreli talas donosi sušu i oluje

Toplotna kupola iznad Španije i Francuske se širi i pomera preko Alpa. Šta nas očekuje u narednom periodu?

Foto: Depositphoto/budabar
  • 318
  • 47
  • 0

Meteorološki servis Severe Weather za ovu nedelju predviđa snažan toplotni talas koji će se prvo razviti u jugozapadnoj Evropi, a zatim proširiti.

Iza nas je nekoliko vrelih talasa, a slično nam sledi i narednih dana. Njihov je centar toplotna kupola koja se izdiže iznad Francuske i Španije, a zahvaćeni su i Portugal, Maroko i Alžir. Visoke temperature će se još više intenzivirati i zauzeti veće površine.

Na Balkanu i pojava olujnog nevremena

Očekuje se obaranje dostignutih istorijskih temperaturnih rekorda na području Francuske i Španije, gde bi ekstremne temperature prelazile 40, odnosno 45ºC. Deo vrelog talasa će napredovati zapadnom Evropom i stiže u Nemačku, zemlje Beneluksa i deo Ujedinjenog Kraljevstva. Navode da područje iznad Balkana i Mediterana može očekivati rekordne temperature. 

Vrela kupola razvija ekstremno visoke temperaturne vrednosti. Termin se koristi kada se na velikom delu kontinenta razvije široko područje pod visokim pritiskom. Ona opstaje od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Ima funkciju kao poklopac na loncu. Zarobljava vreli vazduh ispod visokog pritiska i dodatno usisava topli vazduh iz Afrike.

Proširuje se i pomera prema centralnoj i istočnoj Evropi. Vrućina se širi od Italije preko Alpa, prema Nemačkoj, Češkoj i Poljskoj zahvatajući Balkan. Ovo bi moglo da prouzrokuje olujno nevreme, jer dolazi slab hladniji front na područje centralne Evrope. Rezultat njenog delovanja su povećane pretnje od šumskih požara zbog razvoja suše, povećanje nedostatka vlage u zemljištu i pojava smrtonosnih toplotnih talasa.

Povećane su pretnje od šumskih požara (Foto: Depositphotos/londondeposit)

Zaštita od visokih temperatura

Padavina je malo, suša vlada. Ugroženi su svi od biljaka, preko životinja do ljudi. Španijom i Portugalom besne požari. Zajedno s Francuskom ove zemlje su obustavile javna okupljanja i manifestacije.

Teška situacija je na severu Italije gde padavina nije bilo poslednja tri i po meseca. Reka Po se pretvara u peščanu pustinju, a ušće osvaja morska voda iz Jadranskog mora. Nema vode za zalivanje u poljoprivredi, a proglašene su brojne mere kako bi se smanjila upotreba vode.

Ugrožene su životinje, od pčela do mlečnih krava.

Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete preduzeti?

Mnogima je teško podnositi ovakve vremenske prilike. Zbog pregrejavanja tela javlja se iscrpljenost. Kako bi se zaštitili od negativnih posledica potrebno je ostati u stanu ili kući za vreme najtoplijeg dela dana, kada sunce nemilice prži. Pijte dovoljno tečnosti kako ne bi došlo do dehidracije zbog pojačanog znojenja.

Sve ovo može dovesti do slabosti, mučnine, grčeva, povraćanja, glavobolje i nesvjestice. Toplotni udar može oštetiti mozak i druge organe, zbog toga je od izuzetne važnosti da preduhitrite pregrejavanje tela. U toku dana se osvežite prohladnom vodom. Topla voda će dodatno zagrejati organizam.

Rashlađujte ključne tačke na telu: vrat, zglobove na rukama, prepone, područje iza koljena, stopala. Umivajte se, ali ne potpuno hladnom vodom. Previše hladna voda može dovesti do zapaljenja kože koje se dugotrajno leči.


Tagovi

Vremenska prognoza Toplotni udar Vreli talas Šumski požar


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.