Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.01.2023. 13:30

Vremenska prognoza: Od sutra sneg?

Usled pada temperature kiša će preći u sneg prvo na planinama, a sutra, 10. januara uveče, i u toku noći.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 231
  • 72
  • 0

U Srbiji se početkom perioda očekuje jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom uz pojačan severozapadni vetar. Usled pada temperature kiša će preći u sneg prvo na planinama, a sutra, 10. januara uveče, i u toku noći i u nižim predelima južne i jugoistočne Srbije uz stvaranje snežnog pokirvača. Od srede bi u većini mesta preovlađivalo bi suvo vreme. Kratkotrajna prolazana naoblačenja sa kišom na planinama sa snegom prognoziraju se u periodu od 11. do 13. januara.

Zatim se očekuje suvo vreme, a novo naoblačenje sa padavinama se očekuje krajem perioda.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Glodari haraju voćnjacima

Mlada stabla voćaka su često u toku zime izložena oštećenjima od glodara, pre svega poljskih miševa, voluharica i zečeva. Oštećenja su obično u zoni korenovog sistema, tako da se mlada stabla u toku vegetacije iznenada cela suše. Posebno su ugroženi voćnjaci gde su površine neobrađene, jer su opali plodovi hrana za glodare u toku vegetacije i zime.

Kako da se otarasite glodara sa useva?

U nedostatku hrane glodari se hrane korenjem voćaka, posebno jabuka i krušaka. Suzbijanje poljskih miševa i voluharica sprovodi se u jesen ili zimu, u periodu njihove najveće aktivnosti i potrebe za hranom.


Tagovi

Vremenska prognoza Sneg Naobračenje Suvo vreme Glodari Voćnjaci


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako pravilno gajiti orhideje? Orhideje zahtevaju dosta svetlosti, ali ne podnose direktnu svetlost, jer će se spržiti, dok slaba osvetljenost zaustavlja cvetanje. Optimalna temperatura za gajenje je 18-30 stepeni. Učestalost zalivanja zavi... Više [+]