Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 10.08.2020. 15:25

Za vikend ponovo kiša - zaštite jabuke od truleži plodova

Kod voćarskih kultura u zasadima jabuke, kod osetljivih sorti, uočeni su simptomi pepelnice. Takođe, jabuka se nalazi u fazi kada je treba zaštititi od skladišnih patogena: prouzrokovača mrke, gorke i meke truleži plodova.

Foto: WikimediaCommons/Sanja565658
  • 77
  • 199
  • 0

Prvu sedmicu avgusta obeležilo je nestabilno, na početku perioda svežije, a u drugoj polovini toplije vreme. U Srbiji se u periodu od 10. do 14. avgusta očekuje pretežno sunčano i toplo vreme sa lokalnom pojavom poslepodnevnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalne dnevne temperature vazduha biće u granicama višegodišnjeg proseka za drugu dekadu avgusta. U subotu i nedelju, 15. i 16. avgusta, prognozira se nestabilno vreme, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uz manji pad temperature.

U ponedeljak 17. avgusta doći će do kratkotrajne stabilizacije vremena, preovlađivalo bi sunčano i nešto toplije vreme. U utorak i sredu, 18. i 19. avgusta, očekuje se ponovo nestabilno i malo svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u južnoj i jugozapadnoj Srbiji preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima centralne i istočne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Jabuku napala pepelnica

Obilne padavine, optimalna temperatura i visoka relativna vlažnost vazduha povoljno utiču na razvoj biljnih bolesti. U usevima šećerne repe registrovano je povećanje broja pega od prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe. Pege su prisutne kako na starijem tako i na mladom lišću.

U toku je piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca

Kod voćarskih kultura u zasadima jabuke, kod osetljivih sorti, uočeni su simptomi pepelnice. Takođe, jabuka se nalazi u fazi kada je treba zaštititi od skladišnih patogena: prouzrokovača mrke, gorke i meke truleži plodova. U pogledu biljnih štetočina u toku je početak polaganja jaja treće generacije jabukinog smotavca, dok je kruškina buva na kraju piljenja larvi četvrte generacije.

Kod ratarskih kultura u toku je intenzivno polaganje jaja i piljenja larvi druge generacije kukuruznog plamenca.


Tagovi

Trulež plodova Pepelnica na jabuke Jako vlažni uslovi Pegavost lista šećerne repe Jabukin smotavac Kukuruzni plamenac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!