Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.03.2024. 12:00

Za vikend toplije, nove padavine stvoriće uslove za bolesti u voćnjaku

Do četvrtka u većini krajeva promenljivo sa kišom, na višim planinama sa snegom. Za vikend suvo.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 179
  • 21
  • 0

U većini krajeva Srbije do četvrtka (14.3.) će preovladavati promenljivo vreme, sa kišom i lokalnim pljuskovima. Danas (12.3.), na istoku i jugu Srbije kiša će ponegde biti praćena i grmljavinom, na visokim planinama sa snegom.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u petak (15. 3.) se mogu očekivati slabe kratkotrajne padavine i to ponegde u brdsko - planinskim predelima. Za subotu (16.3.) i nedelju (17.3.) prognozira se suvo i toplije vreme sa dužim sunčanim intervalima. Novo naoblačenje sa kišom očekuje se u ponedeljak (18.3.), posle podne i uveče. Prema prognoziranim vrednostima, na čitavoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Sve aktivnija repičina pipa

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. U usevima uljane repice utvrđeno je prisustvo male i velike repičine pipe, čija je brojnost iznad praga štetnosti - 1,2 pipe na pet biljaka. Na pupoljcima uljane repice je uočeno i prisustvo repičinog sjajnika u niskoj brojnosti.

Kako pratiti štetočine u usevu uljane repice?

U ječmu je registrovano prisustvo simptoma mrežaste pegavosti. U usevima iz ranijih rokova setve, sa gustim sklopovima, simptomi se uočavaju na 80 odsto biljaka.

Kod voćarskih kultura, u periodu cvetanja i u uslovima vlažnosti može doći do infekcije prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća. Prve padavine mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Krastavost plodova jabuke Repičina pipa Pegavost lišća Naoblačenje RHMZ Sušenje cvetova


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".