Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.10.2021. 09:00

Zahlađenje narednih dana - jabuke napadaju zelena i braon stenica

Kod voćarskih kultura, u pojedinim zasadima jabuke se registruje prisustvo kolonija krvave vaši. Pored vaši u  zasadima jabuka, uočene su larve i odrasle jedinke braon mramoraste i zelene povrtne stenice.

Foto: Depositphotos/zacariasdamata
  • 109
  • 15
  • 0

U Srbiji se do sredine sedmice očekuje sunčano i toplo vreme. U sredu 6. oktobra bi došlo do naoblačenja i zahlađenja s kišom. Zatim bi bilo pretežno oblačno i hladno, povremeno s kišom. Do petka 8. oktobra se prognozira u košavskom području vetrovito vreme sa jakim, povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom, koji će u sredu i četvrtak na jugu Banata dostizati udare orkanske jačine, preko 28 m/s (>100 km/h). U ostalim danima do kraja perioda očekuje se promenljivo oblačno vreme sa povremenim padavinama.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će na krajnjem severu zemlje biti umereno vlažno.

Na Savi i na Dunavu nizvodno od Slankamena vodostaji će se narednih dana kretati ispod i oko niskih plovidbenih nivoa.

Krilate liste vaši prenose fitopatogene viruse

Tokom proteklih dana zabeleženo je prisustvo insekata štetočina. Vizuelnim pregledom useva uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki repičine lisne ose i položena jaja, kao i i oštećenja od buvača.

Takođe, registrovano je i prisustvo krilatih formi lisnih vaši čija se štetnost ogleda u prenošenju fitopatogenih virusa. Kod voćarskih kultura, u pojedinim zasadima jabuke se registruje prisustvo kolonija krvave vaši. Do njene ekspanzije dolazi krajem leta, kada se završi sa primenom insekticida, a vremenski uslovi pogoduju njenom razmnožavanju, a to je toplo i suvo vreme. Pored vaši u  zasadima jabuka, uočene su larve i odrasle jedinke braon mramoraste i zelene povrtne stenice.

Pojava gorkih pega na jabuci - osetljive sorte mucu i jonagold

Tokom proteklih dana zabeleženo je prisustvo pagusenica repičine lisne ose. Pagusenice ove štetočine na mladim biljkama uljane repice mogu za kratko vreme da naprave velika oštećenja. Takođe je registrovano i prisustvo larvi pamukove sovice. Larve ove štetočine se ishranjuju lisnom masom uljane repice i mogu naneti značajne štete. Registrovano je i prisustvo odraslih jedinki buvača koje se takođe ishranjuju lisnom masom kao i lisnih vaši koje su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa.


Tagovi

Krvave vaši Vremenska prognoza Zahlađenje Braon mramorasta stenice Zelena stenica Štetočine jabuke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]