Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 07.05.2018. 20:00

Apatin: Ekološko povrće sa slame

Slavica Cvjetićanin iz Apatina proizvodi ekološko povrće - na slami.

Foto: Flickr / USDA NRCS South Dakota
  • 1.345
  • 114
  • 0

Slama je veoma korsna kao podloga za uzgajanje povrća, ali se retko primenjuje na našim gazdinstvima, jer oduzima mnogo vremena, Međutim, Slavica Cvjetićanin iz Apatina već 10 godina bavi se na ovakav način proizvodnjom ekološkog povrća. Ima sedam plastenika, sistem za navodnjavanje kap po kap i protivgradne mreže, koje je obezbedila pomoć subvencija države. 

Odličan kvalitet povrća

Posao na 1.300 kvadratnih metara je mukotrpan, ali su je kvalitet ploda odličan.  Slavica uzgaja rotkivcu, crni i beli luk, zelenu salatu, spanać, papriku, paradajz. Kaže za RTV da je slama od pšenice idealna podloga za rast i ravnomerno se mora rukama prostirati na zemlju: "Slama se kvasi prilikom navodnjavanja i zadržava vlagu, pa nema velikog isparavanja. Trava se ne prska pesticidima, koji uvek dođu do biljke. U jesen istu tu slamu zaoravamo i tada služi kao đubrivo, kada se u nju doda malo stajnjaka".

Uzgoj povrća u balama slame - jednostavno i dekorativno

Proizvodnja ipak opala za 50%

Dodaje da joj je, bez obzira što se radi o zdravoj hrani, proizvodnja opala za oko 50 odsto i da su uzrok marketi, koji imaju jefitnije povrće, a takođe i kupovina na odloženo, pa kupci retko odlaze na pijacu. Osim uzgoja povrća u plastenicima, na otvorenom se bavi kupusom, keljom, karfiolom i krompirom. Slavica kaže da je ukupna proizvodnja povrća do 50 tona, a paradajz je najzastupljniji. sa godišnjom prinosom oko 30 tona.


Izvori

RTV


Tagovi

Slama Povrće Organsko povrće Slavica Cvjetićanin Apatin Zdrava hrana


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.