Pretraživanje tekstova
Slavica Cvjetićanin iz Apatina proizvodi ekološko povrće - na slami.
Slama je veoma korsna kao podloga za uzgajanje povrća, ali se retko primenjuje na našim gazdinstvima, jer oduzima mnogo vremena, Međutim, Slavica Cvjetićanin iz Apatina već 10 godina bavi se na ovakav način proizvodnjom ekološkog povrća. Ima sedam plastenika, sistem za navodnjavanje kap po kap i protivgradne mreže, koje je obezbedila pomoć subvencija države.
Posao na 1.300 kvadratnih metara je mukotrpan, ali su je kvalitet ploda odličan. Slavica uzgaja rotkivcu, crni i beli luk, zelenu salatu, spanać, papriku, paradajz. Kaže za RTV da je slama od pšenice idealna podloga za rast i ravnomerno se mora rukama prostirati na zemlju: "Slama se kvasi prilikom navodnjavanja i zadržava vlagu, pa nema velikog isparavanja. Trava se ne prska pesticidima, koji uvek dođu do biljke. U jesen istu tu slamu zaoravamo i tada služi kao đubrivo, kada se u nju doda malo stajnjaka".
Dodaje da joj je, bez obzira što se radi o zdravoj hrani, proizvodnja opala za oko 50 odsto i da su uzrok marketi, koji imaju jefitnije povrće, a takođe i kupovina na odloženo, pa kupci retko odlaze na pijacu. Osim uzgoja povrća u plastenicima, na otvorenom se bavi kupusom, keljom, karfiolom i krompirom. Slavica kaže da je ukupna proizvodnja povrća do 50 tona, a paradajz je najzastupljniji. sa godišnjom prinosom oko 30 tona.
Izvori
Tagovi
Slama Povrće Organsko povrće Slavica Cvjetićanin Apatin Zdrava hrana
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!