Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cirkularna ekonomija
  • 10.12.2020. 14:00

Cirkularna ekonomija za ublažavanje klimatskih promena i smanjenja otpada

PKS, UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine pozvali su lokalne samouprave, kompanije, javna komunalna preduzeća i organizacije civilnog društva da se uključe u proces unapređenja primene inovacija u oblasti cirkularne ekonomije.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 127
  • 10
  • 0

Direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap potpisali su Pismo o namerama sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti u realizaciji projekta u oblasti zaštite životne sredine, primene inovacija, podrške kompanijama za prelazak sa linearnog na cirkularni poslovni model i nisko-ugljeničnog razvoja.

"Prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju veoma je važan jer pomaže da zaštitimo životnu sredinu, ublažimo klimatske promene i poboljšamo konkurentnost srpskih kompanija, posebno na njihovom ključnom izvoznom tržištu - tržištu Evropske unije", naglasila je Pikap.

Objavljena Mapa puta za cirkularnu ekonomiju - poljoprivreda kao pokazni primer

PKS, UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine pozvali su lokalne samouprave, kompanije, javna komunalna preduzeća i organizacije civilnog društva da se uključe u proces unapređenja primene inovacija u oblasti cirkularne ekonomije.

Smanjenjem emisija štetnih gasova do veće konkuretnosti

Cilj je, kako je istaknuto, da se podstakne i ubrza razvoj rešenja i poslovnih modela koji mogu da doprinesu smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i ublažavanju klimatskih promena, kao i unapređenju konkurentnosti srpskih kompanija na evropskom tržištu.

Njihovi predlozi trebalo bi da pokažu potencijal da istovremeno ostvare i druge društvene, ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i građane, kao što je smanjenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta i proizvodnja manje količine otpada.

Do 2023. godine više će se raditi na upravljanju otpadom u Srbiji

Ubrzanje tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji pomaže Srbiji u ispunjavanju ciljeva pristupanja Evropskoj uniji i unapređenju konkurentnosti preduzeća na međunarodnom tržištu, čineći njihovo poslovanje "zelenim", u skladu sa novim zakonodavstvom EU o klimi i energetici. Usvajanjem principa cirkularnog poslovanja privreda takođe povećava svoje kapacitete za privlačenje investicija koje donosi "Zelena agenda EU za Zapadni Balkan".

Javni poziv otvoren do 1. februara

Pored toga, cirkularni poslovni modeli predstavljaju šansu za oporavak poslovnog sektora, a posebno malih i srednjih preduzeća, koja su u najvećoj meri bila pogođena negativnim uticajem pandemije KOVID-19. Planiranjem novih, zelenih poslovnih poduhvata ona istovremeno grade i svoju održivost i povećavaju otpornost na krize u budućnosti.

Više detalja o načinu prijavljivanja možete saznati putem ovog linka.

Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije otvoren je do 1. februara 2021. godine.


Tagovi

Cirkularna ekonomija PKS UNDP Emisija štetnih gasova Klimatske promene Zelena agenda Javni poziv


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...